Nem vehetünk többet igazi élő halat

2014.12.12. 10:53

December közepétől nem vásárolható élő hal a boltokban, halat csak kábítást követően lehet eladni - hirdeti a Földművelésügyi Minisztérium közleményben.

Kötelező aranylövés

Egy december 17-én hatályba lépő minisztériumi rendelet ugyanis megszabja, hogy "értékesítésig a halak tárolhatók tartályban, eladni csak olyan kábítást követően szabad, amellyel biztosítható, hogy a hal az eszméletét nem nyeri vissza".

A rendelet szerint élő állapotban nem értékesíthetők horgásztóból kifogott halak sem, ez esetben is csak a kábítást követően szabad eladni.

De mi a teendő, ha ha túl sok halat hoznának a boltba? Erre ad megoldást a szabályozó: ilyenkor lehet használni egy átmeneti tárolót.

De hivatalosan ezt úgy mondják, hogy "abban az esetben, ha a halboltba, vagy a kereskedelmi egységbe érkező halszállítmány mennyisége meghaladja a létesítmény tárolási kapacitását, a szállítmány elhelyezésére engedéllyel rendelkező átmeneti tároló hely is igénybe vehető. Innen a halak élő állapotban kizárólag az előírt feltételeknek megfelelő élelmiszeripari vállalkozásokba szállíthatók." - írja a minisztérium.