Rendkívüli egészségügyi hozzájárulásra kötelezték a dohányipart

2014.12.16. 12:56

Rendkívüli egészségügyi hozzájárulás megfizetésére kötelezi 2015-ben a dohányipari vállalkozásokat a parlament, írja az MTI egy keddi döntésre hivatkozva.

A kormánypárt indoklása szerint az egyszeri teher döntően a magyarországi dohánygyártókat és azokat a bejegyzett kereskedőket sújtja, amelyek Magyarországon dohányterméket hoznak kereskedelmi forgalomba, azaz "szabadforgalomba bocsátanak".

A hozzájárulás alapja a kötelezett 2014-es adóévben elért nettó árbevétele. A fizetendő hozzájárulás mértékét sávosan határozták meg: az adóalap 30 milliárd forintot meg nem haladó része után 0,2 százalék - de legalább 30 millió forint -, az adóalap 30 és 60 milliárd forint közötti része után 2,5 százalék, az adóalap 60 milliárd forint feletti része után pedig 4,5 százalék.

A három fideszes előterjesztő, Szatmáry Kristóf, Selmeczi Gabriella és Gelencsér Attila javaslatát 123 igen szavazattal,38 nem ellenében, 23 tartózkodás mellett hagyta jóvá az Országgyűlés.

Azoknak a dohányipari vállalkozásoknak, amelyek idén termelő beruházást valósítottak meg Magyarországon, lehetővé tették, hogy az általuk fizetendő adót a megvalósított beruházás összegének egy részével csökkentsék.

Munkahelyek szűnhetnek meg

„A megszavazott intézkedések egyértelműen rossz példaként szolgálnak a magyarországi befektetéseket fontolgató, külföldi tulajdonú vállalatok számára, és jelentős negatív hatásai lesznek a magyar gazdaságra nézve: munkahelyek szűnnek meg, és a feketepiac térnyerése miatt számottevő adóbevételtől eshet el az állam. Mindemellett komolyan megkérdőjelezhető, hogy az elfogadott integrált dohány-kiskereskedelmi ellátóról szóló törvényjavaslat megfelel-e az uniós, illetve a hazai jogszabályoknak, így a javaslat megszavazása Magyarországot további jelentős jogi kihívások elé állíthatja” – írta váalszul közös közleményében a BAT Pécsi Dohánygyár Kft., az Imperial Tobacco Magyarország Kft., a JTI Hungary Zrt. és a Philip Morris Magyarország Kft.

Hozzátették:

A törvényi változások következtében a sikeresen működő értékesítési hálózatok jelentős számú munkahely megszüntetése árán kerülnek felszámolásra, bevételektől és befektetésektől fosztják meg Magyarországot, mindezt anélkül, hogy a szabályozás bármilyen bizonyított egészségügyi vagy a gazdaságot érintő negatív hatásokat ellensúlyozó előnnyel bírna.