Olcsó benzin, karácsony, mi lesz ebből?

2014.12.17. 11:36 Módosítva: 2014.12.17. 13:18
A hároméves mélypontra süllyedt üzemanyagárak hatására idén decemberben várhatóan 18-20 százalékkal többen ülnek autóba a tavalyi évhez képest, de számos felújítás, építkezés is lassítja a haladást. Az ünnepek előtti időszakban így a megszokottnál is nagyobb forgalomra számíthatunk a WebEye Magyarország elemzése alapján. Tudatos útvonaltervezéssel viszont akár 30-40 százalékkal csökkenthető a menetidő a vállalat szakértői szerint.

A főváros forgalmát leginkább befolyásoló változás várhatóan a Széll Kálmán tér idén év végén kezdődő felújítása lesz. Ugyan az 1-es villamos felújítása a Bécsi út és a Közvágóhíd között már befejeződött, a budai fonódó villamoshálózat munkálatai várhatóan még 2015 harmadik negyedévéig lassítani fogják a forgalmat. A Budaörsi úton lévő útszűkület és a Százlábú híd építése szintén fennakadásokat okozhat. 

Hol sűrűsödünk össze? 

Az előző évek forgalmi adatai alapján a fővárosból a vidéki nagyvárosok irányába 10-15 százalékkal élénkebb forgalomra számíthatunk az M1 és M3 autópályákon az ünnepek előtt és alatt is.

Ez a tendencia várhatóan egészen december végéig kitart, majd január első hetének végén visszafordul a főváros irányába. A személyautó forgalom növekedése leginkább a nagyobb bevásárlóközpontok körzetében várható, többek között az M1/M7, illetve az M5 kivezető szakaszán, a Szentlőrinci úti bevásárló övezetnél.

Az olcsó benzin faktor

A felújítások és építkezések mellett az üzemanyagárak jelentős csökkenése is érzékelhető mértékben befolyásolja a forgalom alakulását. Mivel átlagosan a gázolaj ára 10 százalékkal, a benziné pedig 15 százalékkal csökkent az elmúlt 1 hónapban, elérve ezzel az elmúlt 3 év legalacsonyabb üzemanyagárait, ezért várhatóan több lesz az autó az utakon.

Emiatt összességében megközelítőleg 18-20 százalékkal több járműre lehet számítani majd az utakon.

Hogyan ússzuk meg a dugót?

 

Ma már komoly segítséget jelenthetnek a mobilkészülékre letölthető alkalmazások, melyek online közlekedési információkat is szolgáltatnak a különböző útlezárásokról, torlódásokról és balesetekről. Az autósok esetén átlagosan 15-20 százalékkal gyorsabb útvonalakat tervezhet meg egy ilyen alkalmazás, de az ünnepek előtti nagy forgalomban az elkerülő utak akár 30-40 százalékkal gyorsabb menetidőt jelenthetnek egy teljesen beállt főútvonalhoz képest.