Beül a NAV minden kasszába

2014.12.19. 10:05 Módosítva: 2014.12.19. 10:05

Szigorodik a pénztárgép használatára vonatkozó szabályozás

  • Január 1-jétől a pénztárgép használatára kötelezett összes adózó elektronikusan szolgáltat adatot. Akár 500 ezer forint is lehet a céges mulasztási bírság
  • 2015-ben már egyáltalán nem lehet használni a hagyományos pénztárgépeket

Már 2014-ben életbe lépett az a rendelkezés, mely szerint valamennyi pénztárgép használatra kötelezett adóalany, aki bizonylatadási kötelezettségét pénztárgépnyugta helyett számla kibocsátásával helyettesíti, kötelezett az általa kibocsátott számlákra vonatkozóan adatot szolgáltatnia a NAV felé.

Azonban bizonyos feltételeknek megfelelő vállalkozói kör türelmi időszakot kapott, ez azonban 2015-től lejár. Így január 1-től már minden vállalkozás, aki online pénztárgép használatára kötelezett, azonban nyugtaadási kötelezettségének számlakibocsátással tesz eleget, kötelező a NAV fele adatot szolgáltatnia. – hívja fel az érintettek figyelmét a MAZARS. A vezető könyvvizsgáló és adótanácsadó cég hozzáteszi: 2014 végéig le kell lecserélniük a hagyományos pénztárgépeket azoknak a cégeknek is, amelyek pénztárgép használatára nem kötelezettek.

2015. január 1-jétől minden pénztárgép használatára kötelezett vállalkozás, akibizonylatadási kötelezettségétonline pénztárgépes nyugtaadás helyettszámla kibocsátásával teljesíti, köteles a kibocsátott számlákról havonta, elektronikusan adatot szolgáltatniaz adóhatóságnak – derül ki a MAZARS legfrissebb jelentéséből.

A vezető adótanácsadó cég arra is figyelmeztet, hogy ez a változásérvényes azokra is, akik az adatszolgáltatási kötelezettség alól korábban mentesültek.Tehát azokra a vállalkozásokra is, amelyek már azonline pénztárgépek bevezetése előttis kizárólag számlaadással tettek elegetnyugtaadási kötelezettségüknek.

„Ennek értelmében 2015 elejétől minden pénztárgéphasználatra kötelezett adóalanynak, aki ma még számlaadással teljesíti nyugtakibocsátási kötelezettségét,speciális adatszolgáltatási kötelezettsége keletkezik”– magyarázza Nyári Zsolt, a MAZARS szenior adómenedzsere.

Az adózónak akibocsátott számlák adatait havonta, a tárgyhónapotkövető hónap 15. napjáigelektronikusankell beküldenie a NAV-nak úgy, hogy aszámla kelte, a számla sorszáma, a vevő neve, a vevő címe és az ellenérték forgalmi adót is tartalmazó összege(áfamentesség esetén az ellenérték összege)minden esetbenszerepeljen rajta.Az adatbejelentést – aszámlakibocsátás időpontját mint rendező elvetfigyelembe véve – napi bontásban kell elkészíteni. Az adatszolgáltatási kötelezettség csak a2014. december 31. után (vagyis a 2015. január 1-jétől) kibocsátott számlákra vonatkozik.