Még az autópiac is betesz az oroszoknak

2014.12.19. 15:55

Már nemcsak azzal kell számolniuk az orosz autósoknak, hogy az autógyártók emelik a kocsik árát a gyengülő rubel miatt, hanem azzal is, hogy egyes típusokhoz egyáltalán nem tudnak hozzájutni – írja a Napi.hu a Reutersre hivatkozva.

A japán Nissan és francia partnere, a Renault nem vesz fel új megrendeléseket bizonyos típusokra Oroszországban. A cég emellett újabb áremelésekről is döntött, amivel követi versenytársait. A Mercedes-Benz modellek ára 2-11 százalékkal, a Chevrolet-típusoké 8-15 százalékkal, a helyi UAZ autóké 18-25 százalékkal ugrott meg az elmúlt napokban.

A Renault és a Nissan bejelentése azért kínos, mert ettől a két vállalattól talán nagyobb türelmet várhattak volna el az orosz autósok. Ez a páros kapott ugyanis többségi tulajdont a kormánytól a Lada-emblémás autókat előállító OAO Avtovazban, Oroszország emblematikus hazai autógyártó cégében.

A rendkívüli intézkedés addig marad érvényben, amíg nem stabilizálódik a rubel árfolyama. Az orosz valuta idén eddig 50 százalékkal gyengült a dollárral szemben, ami áremelkedésekhez vezetett szerte a kiskereskedelemben. A Nissan a pénteken bejelentett további drágítás előtt 5-8 százalékkal vitte feljebb autói árát.