Egyre pesszimistábbak vagyunk

2014.12.22. 08:58
Decemberben lent maradt a GKI-Erste konjunktúraindexe. Ezen belül az üzleti várakozások éves csúcsukon, a fogyasztói várakozások viszont éves mélypontjukon zárták az évet.

Az üzleti szférán belül decemberben a szolgáltatásokat kivéve - ahol a várakozások érezhetően javultak - minden ágazat bizalmi indexe kissé rosszabb lett, írja a Napi.hu.

Az ipari minimális gyengülés az elmúlt időszaki termelés, a termelési kilátások valamint a rendelésállomány romló megítélésének következménye. Az exportrendelésekről alkotott vélemény azonban kissé, a készletek megítélése pedig sokat javult.

Az építőipari romlást főleg az előző háromhavi termelési színvonal minősítésének számottevő, a rendelésállomány kisebb mértékű romlása okozta. A kereskedelmi várakozások némi lanyhulása az eladási pozíció romló megítélésének és a növekvőnek érzett készletszintnek a következménye, a várható rendeléseknél viszont a novemberinél optimistábbak voltak a válaszadók. A szolgáltatói bizalmi javulásában szerepe volt az üzletmenet valamint az elmúlt és a következő időszaki forgalom javuló véleményezésének.

A foglalkoztatási szándék a kereskedelemben jelentősen, de valamivel az iparban is rosszabb lett a novemberihez képest, az építőiparban nem változott, a kereskedelemben pedig kissé javult.

Az áremelési törekvés az iparban kissé gyengült, a szolgáltató cégek körében nem változott. Az építőiparban az árcsökkenésre számító cégek aránya továbbra is kissé meghaladta az áremelést tervezőkét. A kereskedelmi cégek körében viszont egy hónap alatt jelentősen növekedett az áremelést tervezők aránya, miközben az árnövelés átlagos mértéke is nőtt.

A GKI fogyasztói bizalmi index november után decemberben is csökkent. A hónapban erősödött a lakosság munkanélküliségtől való félelme és az inflációs várakozása egyaránt.

Decemberben a lakosság a saját pénzügyi helyzetét és várható megtakarítási képességét is rosszabbnak ítélte, mint az előző hónapban. Kissé pesszimistábban látták az emberek a nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségét is.

Havi indexek az utóbbi fél évben
   2014. VII. VIII. IX. X. XI. XII.
Üzleti bizalom 1,4 2,2 3,6 7,8 7,7 8,1
Fogyasztói bizalom -18,9 -21,9 -19,1 -17,6 -19,4 -22,1
Konjunktúra -3,9 -4,1 -2,3 1,2 0,7 0,2
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt. (Napi.hu-nál)