Orbán már a választások előtt átadta, de még mindig nem indul a gázvezeték

2015.01.05. 07:47

Ahogy azt sejteni lehetett, a beígért január elseji határidővel sem tudott elindulni a kereskedelmi üzem azon a szlovák–magyar gázvezetéken, amelyet még tavaly, a választások előtt adott át Orbán Viktor és Robert Fico.

Hétfőn a Napi Gazdaság írt arról, hogy a próbaüzem január 1. után is folytatódik, a vezetéket kezelő Magyar Gáz Tranzit (MGT) Zrt. honlapján található, december végén megjelent legutóbbi bejegyzés szerint „kivitelezési problémák miatt a próbaüzemi szállítások 2015. év elején folytatódnak”.

Noha a legelső tervekhez képest már így is több mint egy éves csúszással indult volna a vezeték, az elmúlt hónapokban több jel is utalt arra, hogy a január 1-jei indulás nem jön majd össze. Már a próbaüzem kezdete is csúszott, az az eredetileg kitűzött július helyett csupán késő ősszel indult el.

Októberben az NFM már nem is beszélt januári indulásról, azt írta, "minden szükséges intézkedést" megtesznek, hogy a vezeték "2015 elején" megkezdhesse a kereskedelmi működést.

Orbán Viktor legutóbb a visegrádi négyek (V4) miniszterelnökeinek és Svájc államfőjének pozsonyi csúcstalálkozója utána azt mondta, stratégiai hiba volt az elmúlt negyed évszázadban nem kiépíteni az észak–déli energiafolyosó vezetékeit, mert annak biztonsági jelentősége is van. Szerinte ezért részben az EU is okolható, de Magyarország is hibázott.

Korábban Andrij Koboljev, az ukrán Naftogaz vezére is beszélt arról – amikor a magyar gáztárolók feltöltésére hivatkozva leállítottuk feléjük a gázszállítást –, hogy a magyar kormány igazán beindíthatná már inkább a szlovák–magyar vezetéket, ha tényleg aggódik a gázellátás miatt. Megjegyezte, az Ukrajnát Szlovákiával összekötő interkonnektor beüzemelése és kereskedelmi forgalomba helyezése között mindössze két hét telt el.