Mézpara van, kitolt az időjárás a méhekkel

2015.01.06. 08:09

A rossz időjárásnak tudják be a szakértők, hogy évtizedek óta nem termett olyan kevés méz Magyarországon, mint 2014-ben, mézhiánytól ugyanakkor a szakemberek szerint még nem kell tartani – írta az MTI a Népszavára hivatkozva.

Méhcsaládonként átlagosan nyolc-tíz kilogramm lett például az akácméztermés, miközben egy jó évben húsz kilogramm fölött szokott lenni. A lap szerint ezért nagyjából feleannyi méz kerül majd a hordókba, mint az elmúlt évtizedekben.

Az átlagos években Magyarországon a méztermelés évente 20-25 ezer tonnát tesz ki, a mennyiség azonban nagymértékben függ a növények aktuális állapotától és az időjárástól. A méztermés tekintélyes részét exportálják: évente 12–15 ezer tonnát.

A rossz időjárás hátráltatja a mézgyűjtést, viszont ezen kívül  a mezőgazdaságban alkalmazott egyes növényvédő szerek, illetve azok szakszerűtlen használata is bejátszhatott a gyenge termésbe. Az sem segített, hogy a méhkolóniákat tizedelő paraziták elterjedése miatt jelentős számban pusztulnak a méhek mind Magyarországon, mind a világ többi országában.