NGM: Mi sem így akartuk

458437960
2015.01.06. 11:27

A költségvetést megalapozó törvényjavaslatban, amelyet a gazdasági tárca nyújtott be az Országgyűlésnek, az szerepelt, hogy a jövedéki biztosíték összege – nettó árbevételtől függően – sávosan alakul. Az NGM tervezete szerint a sávos szabályozás 2015. február 1-jén lépett volna hatályba. Azonban az Országgyűlés nem ezt a javaslatot fogadta el

– közölte megkeresésünkre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Vagyis Varga Mihályék nem készültek az italpiac teljes felforgatására, javaslatukat időközben írták át valakik.

Mint írtuk, hiába minden korábbi ígéret, a Miniszterelnökség hatására végül egy olyan törvényt fogadtak el, amely nagyjából 150-170 italnagykereskedőt kiszorít a piacról, mindössze 5-6 nagyobb szereplőt hagyva. A jövedéki biztosíték korábbi 22 milliós összegét ugyanis egységesen, az árbevételtől függetlenül 150 millió forintra emelték január 1-jétől, ami a kisebb szereplőknek megugorhatatlan akadályt jelent.

Gulyás Gergely, a törvényalkotási bizottság fideszes elnöke korábban az árbevételtől függő sávos rendszer bevezetését javasolta az egységes, kicsiket ellehetetlenítő változat helyett. Javaslatát azonban nem szavazták meg. Később az NGM szintén a sávos bevezetésre tett javaslatot a költségvetést megalapozó törvényjavaslatban, már 2015-től. Ezt azonban végül a minisztériumban átírták úgy, hogy csak 2016-ban lépjen hatályba, idén pedig az egységes 150 milliós rendszer él. Most Gulyás ismét nekifut, beadott egy egyéni képviselői indítványt, amely már az idei év márciusától bevezetné a sávos rendszert.

Kedden a Fidesz-frakció is közleményt adott ki, amely szerint vállalják a felelősséget „a jövedéki biztosíték szabályozásával kapcsolatosan elkövetett hibáért”. Közölték, Gulyás javaslatát a Fidesz-frakció is támogatni fogja.

Február előtt azonban nem ülésezik az Országgyűlés, a kisvállalkozóknak pedig februárig fizetniük kell, vagy legalábbis megindítani a banknál a bankgarancia intézését. Máskülönben bezárhatják a boltot. A nagykereskedők így a legjobban alighanem akkor járnak el, ha megindítják a banknál az ügyintézést, az erről szóló papírt a NAV-nak bemutatják, és bizakodnak abban, hogy Gulyásék javaslatát végül tényleg elfogadják majd.