Tovább esik az olajár: jön a 200 forintos benzin?

2015.01.06. 14:04
  • Megállíthatatlanul esik az olajár, a tegnapi kereskedésben a Brent és a WTI esett, ami ma is folytatódik, ennek hatására az utóbbi olajfajta már 50 dollár alá került, írta a Portfolio.hu. 
  • Az árfolyamot a piaci túlkínálat nyomja lefelé, van, aki már egyenesen 20 dolláros olajárat vár júniusra. 
  • Ha ez tényleg bekövetkezne az üzemanyagárak is tovább csökkennének, akár 90-120 forinttal, a 95-ös benzin kiskereskedelmi ára 200 forint közelébe kerülhetne.

Túlkínálat van

Az európai benchmarknak számító Brent februári határidős ára már 52 dollár alatt jár, a WTI pedig már a lélektaninak számító 50 dolláros árszint alá került, jelenleg épp 48,7 dolláron áll. A piacon a kínálati oldal a geopolitikai feszültségek ellenére meglehetősen stabil, sőt: Oroszországban a tavalyi évben átlagban napi 10,58 millió hordóra futott a kitermelés az energiaügyi minisztérium közlése alapján, amire a Szovjetúnió felbomlása óta nem volt példa.

Decemberben az iraki olajexport 1980 óta nem látott szintre emelkedett, főként a déli, exportra termelő mezők rekord kihozatalának köszönhetően (ezek az ISIS-harcoktól egyelőre mentes területek) Az OPEC pedig mindeközben éles stratégiaváltást lebegtetett meg az utóbbi hetekben: a szaúdi olajminiszter jelezte, a kartell védi a piaci részesedését, méghozzá bármi áron. Vagyis nem lehet az OPEC-kitermelés csökkentéssel számolni rövid- és középtávon.

A forinton is múlik

Az OPEC legnagyobb kitermelője, Szaúd-Arábia mellett több közel-keleti ország is képes a mostaninál jóval alacsonyabb árakat is elviselni, köszönhetően az igen alacsony kitermelési költségeknek.

Az utóbbi hónapok masszív áresését a hazai finomított termékárak is lekövették, a benzin kiskereskedelmi ára már 340 forint körül jár. Az olaj árának további esése így a hazai kutakon is tovább csökkentheti majd az árakat, ha ennek jótékony hatását nem oltja ki a forint/dollár árfolyam alakulása. Ha a tőzsdei finomított termékárak tökéletesen lekövetik az olajpiaci folyamatokat, és a forint/dollár árfolyam a jelenlegi szinteken marad, akkor a 20 dolláros, várakozást alapul véve 200 forint közelébe zuhanna a 95-ös benzin ára.