A Mol megveszi a maradék TVK-t is

2015.01.13. 16:29

A Mol nyilvános vételi ajánlatot tett a TVK részvényeire kedden. A cég részvényeinek kereskedését már a nap elején felfüggesztették a társaság kérésére a bejelentés piacmozgató hatása miatt. A Mol a TVK tőzsdén forgó papírjait 4984 forintért venné meg.

A TVK-nak elég jól megy az utóbbi időben, mivel az olaj számukra alapanyag, az olaj ára pedig csökken, miközben az árelőnyt nem építik be teljesen a végtermék árába.

A cég a Mol-csoporttól vásárolt vegyipari benzinből, gázolajból, valamint cseppfolyósított gázokból a vállalat olefingyárai fő termékként etilént és propilént állítanak elő, amelyet saját polimer üzemeiben dolgoz fel tovább polietilénné és polipropilénné.

A Mol a kötelező minimum árat ajánlotta a részvényeseknek. Mint arra a portfolio.hu emlékeztet, az önkéntes nyilvános vételi ajánlatkor az ajánlattevőnek a tőkepiaci törvény szerint az alábbiak közül a legmagasabb árat kell kínálnia a részvényekért:

  • a tőzsdei forgalommal súlyozott 180 napos átlagár
  • a tőzsdei forgalommal súlyozott 360 napos átlagár
  • az egy részvényre jutó saját tőke értéke

A TVK-nál a 180 napos 4487, a 360 napos átlagár 4214 forint, így a vállalatnak az egy részvényre jutó saját tőkét kellett felajánlania: 4984 forintot. Az ajánlati ár 2 százalékkal alacsonyabb a jelenlegi piaci árfolyamnál. A Molnak jelenleg 94,86 százaléka van a TVK-ban, a közkézhányad 5,14 százalék. Ezzel a lépéssel egy újabb cég távozhat a tőzsdéről.

teletrader
teletrader