Most a lengyelek szívnak nagyon a frank miatt

2015.01.16. 12:18 Módosítva: 2015.01.16. 12:24

Csütörtökön a forinttal együtt a régiós devizák is megroggyantak a svájci frankkal szemben. A nyomást a dollár és az euró bírta a legjobban 15 százalék körüli gyengüléssel.

A mi régiónkban a lengyel złoty (az ábrán narancssárgával jelölve) esett a legnagyobbat, csütörtök estére 24 százalékot gyengült a frankkal szemben. Ezt követtük mi is a lehető legszorosabban, a cseh korona csak kicsivel maradt le a versenyben. (Az ábrán a Buda Cash adatait használjuk.)

A dolog jelentősége az, hogy a régió országaiban továbbra is jelentős a lakosság svájcifrank-kitettsége. A drágulás értelemszerűen a devizahiteleseknek fáj, de persze rajtuk keresztül végül az egész gazdaság megsínyli.

Az elszállt árfolyamok mellett a banki késedelmes törlesztések száma megugrik, a pénzügyi szektor a veszteségek (a céltartalékolás), az esetleges tőkepótlások miatt visszafogja a hitelezését, ami a lakossági fogyasztás visszaesésével együtt már akár erősebben is lefékezheti az érintett országok gazdaságát. 

Az alkalmazkodás az új helyzethez akár évekig húzódhat, ezt a leckét tanultuk mi is 2008 után. Most a helyzet nálunk annyiban más, hogy a bankok lényegében kormányzati parancsra lezárták a lakosság lakásfedezetes devizahiteleit. A forintosítás tavaly őszi-téli megkezdése azt jelenti, hogy a háztartások idehaza szerencsésen megúszták a 20 százalék körüli törlesztőemelkedést.

A régió más országaiban viszont sajnos csak most kezdik tanulni a devizahiteles-leckét. A Le Figaro francia lap összeállítást közölt, amiben a lengyel és a horvát svájcifrank-hitelekkel foglalkozik bővebben.

Lengyelországban 700 ezer háztartásnak van svájcifrank-hitele, ez az ottani lakáshitelek 40 százaléka. Az átlagos hiteltartozás 70 ezer euró. A frankdrágulás miatt az átlagos havi törlesztő 50-70 euróval, 15-21 ezer forinttal ugorhat meg.

A lengyelek annyival vannak azért nálunk szerencsésebb helyzetben, hogy hiteleik árazása már a válság előtt is sokkal átláthatóbb volt. A hitelkamatokat például jellemzően valamilyen referenciaértékhez kötötték. Így a bankjaik nem tudják mondjuk az egyoldalú kamatemeléseikkel megfizettetni az esetleges veszteségeiket a jól fizető adósaikkal. 

De Horvátországban is hasonló okokból szívnak most a frankhitelesek. A Le Figaro külön kiemeli, hogy a magyarok és az osztrákok védettek. Idehaza leginkább az autóhitelesek szívhatják a fogukat