A magyar fuvarozóknak is német minimálbért kell fizetniük

2015.01.24. 16:06

Az Európai Bizottság párbeszédet kezdett a német kormánnyal arról a törvényről, ami az ország területén tevékenységet végző más tagállambeli közúti teherfuvarozó cégeket is a helyi minimálbér megfizetésére kötelezi, írja a bruxinfo.hu. A Bizottság Lengyelország, Csehország és Magyarország, illetve több fuvarozó cég panaszai alapján vizsgálná a Németországban nemrég bevezetett minimálbér ellentmondásos alkalmazásának ügyét.

Németország bevezette a minimálbért, ami a közép-európai közúti fuvarozóknál nagy felháborodást váltott ki, mivel a németek azt a külföldi, Németoországon csak áthaladó fuvarozóra alkalmazni szeretné. Így egy fuvarozó órabére akár a duplájára is ugorhat abban a pillanatban, hogy Németország területére lép. Ezt pedig sok közép-európai cég nem tudja, vagy nem akarja kifizetni.

A közép-európai közúti fuvarozók és kormányaik úgy vélik, hogy a német szabályozás ellentétes az uniós alapszabadságokkal és jogszabályokkal. A minimálbér elvileg más közelekedési módokra és eszközökre, így a vasúti szállításra és a légiközlekedésre, a pilótákra és a légi utaskísérőkre is érvényes, noha utóbbiak jellemzően jobban keresnek a német minimálbérnél, írja a lap.