A Napból maguk csak ne nyerjenek energiát!

2015.01.28. 17:51

Az elmúlt egy évben a kormány érthetetlen módon igyekszik minél jobban megsarcolni a megújuló energiaipart, állítja a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. Szerdai közleményükben azt írták, a napelemekre kivetett termékdíj mértéke eltúlzott, és gátolja a napelemek elterjedését.

Kétségtelen, hogy az unió előírja, hogy a napelemek újrahasznosítását a gyártónak meg kell oldani, ebből azonban nem következik, hogy a problémát éppen termékdíjjal, és főleg nem, hogy ilyen mértékű termékdíjjal kell kezelni. A kilónként kivetett 114 forintos díj nagyjából 5 százalékkal drágítja meg a napelemes rendszereket, amelyek elterjedése egyébként is évtizedes lemaradásban van Magyarországon.

Indokolatlanul sok

A napelemszövetségtől megtudtuk, Németországban, Franciaországban kilónként nagyjából tizedannyiból oldják meg a napelemek újrahasznosítását, mint amennyiből nálunk a termékdíjjal tervezik. A napelem egyébként is értékes, jól újrahasznosítható anyagokból áll, az anyagok begyűjtése és hasznosítása kimondottan jó üzlet lehet annak, aki erre rááll. Arra, hogy a termékdíj miért pont 114 forint kilónként, a kormány mindeddig nem adott magyarázatot, csak az uniós előírásra mutogattak. 

Az, hogy nálunk egyelőre nincsenek nagyobb gyűjtőpontok - mint például Németországban és Ausztriában - egyszerűen csak annak köszönhető, hogy jóformán hulladék sincs. Néhány éve kezdtek megjelenni ezek a rendszerek, a legújabbakat a gyártók már 40-45 évre tervezik, nálunk legkorábban tehát évtizedek múlva jelentkezik először a hulladék felhasználásának a problémája.

Akkor már inkább Szlovákia

A szövetség szerint az egyik legolcsóbban elérhető rendszer beszerzési ára nálunk 41 ezer forint, amit a magyar nagykereskedő eddig 44,7 ezer forintért értékesített tovább. A kilónként 114 forint termékdíj így közel a teljes hasznot elviszi. A helyzetet tovább nehezíti, hogy a termékdíjon felül a napelemeket is terheli a 27 százalékos áfa, ami már a termékdíjjal megemelt árra tevődik rá.

A napenergia iránt elkötelezett fogyasztóknak ilyen árak mellett egyre kevésbé éri meg vásárolni, de ha úgy is döntenek, hogy napelemet vesznek, alighanem érdemesebb lesz külföldön keresgélniük. Szlovákiában az alacsonyabb adóterhek miatt már eddig is nagyjából 5 százalékos árelőnnyel tudták adni a napelemeket, a magyar fogyasztókat a hazai cégek legfeljebb kényelmi és garanciális szempontokkal tudták meggyőzni, termékdíjastul együtt ez már kevés lehet. Sőt, reális lehetőség, hogy ha a szabályozás nem változik, a hazai cégek is külföldre települnek a kedvezőbb adózási környezet miatt.

"Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy nem feltétlen az adó, hanem annak átgondolatlannak tűnő mértéke, illetve bevezetésének mikéntje ellen emeljük fel szavunkat" - mondta a szövetség. Szerintük ráadásul a termékdíj, amelynek mértéke az akkumulátorok után fizetendő sarc duplája, nem az első olyan lépés, amely a napelemes rendszerek terjedését gátolja Magyarországon.

Ez már a sokadik pofon

2015-től a kormány csökkentette azt az árat, amennyiért a megújulók áramát átveszik, ezzel megnyújtva a beruházások megtérülési idejét, de tulajdonképpen már a mesterségesen alacsonyan tartott lakossági áramárak is a zöldenergia terjedése ellen hatnak. Emellett márciusban életbe lép az új Országos Tűzvédelmi Szabályzat is, amely kötelezi a beruházót, hogy a napelemes rendszerek mellé tűzvédelmi kapcsolót is beépítsenek, ez további 10-15 százalékos beruházási többletköltséggel jár.

Ezeken túl szerintük a megítélt pályázati támogatások is drasztikusan csökkentek egy tavalyi kormányhatározat hatására. A nagyjából öt éve lebegtetett METÁR-rendszer pedig, amely a megújuló energiatermelés támogatási rendszerét szabályozná hosszú távon, még mindig nem készült el. A kormány napelemekre kivetett termékdíját nem csak az ellenzéki pártok, Áder János köztársasági elnök, és Orbán korábbi államtitkára is bírálta. A kormány azonban a kérdésben hajthatatlan, közölték: nem módosítják a szabályt.