A magyar út piszkos küzdelem sok ballépéssel

2015.01.29. 11:09 Módosítva: 2015.01.29. 11:11

A szomszédjainknak kétszer is meg kell gondolnia, hogy követik-e a magyar modellt a devizahiteles probléma megoldásában - idézte a Portfolio a Financial Timest. A lap szerint a magyar kormánynak kapóra jött a devizahiteles probléma, hogy a durva sarcokkal kitessékelhesse a külföldi bankokat az országból. A 2011-es végtörlesztés a gazdagoknak kedvezett, míg a szegényeknek ártott, mert a lépésre gyengült a forint. A végső forintosítás pedig egy olyan lépés volt, amit a környező országok feltehetően nem tudnának megtenni, vagy azért mert arányaiban kevés devizatartalékkal rendelkeznek, vagy pedig mert a belföldi kamatszintjük túl magas az ésszerű hitelkiváltáshoz - írja az FT.

A Financial Times mindenkit óva int attól, hogy a svájci frank hirtelen felerősödését követően a magyar megoldás felé forduljon. Meglátásuk szerint a magyar modell nem volna lehetséges a számukra, sőt a magyar út egy piszkos küzdelem volt, amin rengeteg ballépés is történt.

A lap a véleményét úgy zárja, hogy bár nem voltak feddhetetlenek a bankok itt Közép- és Kelet-Európában, feltétlenül óvakodni kell a meghurcolásuktól ilyen-olyan politikai megfontolások mentén. Egyedül az ésszerű tehermegosztás lehet az, amivel hosszútávon mindenki jól jár.