Nem lesz Budapest a startup Mekkája

2015.01.29. 08:08

A korábbi ígéretekkel szemben mégsem kaptak adókedvezményt a hazai startupok az idei költségvetésben, egyelőre pedig azt sem látni, hogy mikor jöhetnének ezek. Így nehezen lesz Budapest startup főváros – írta a Napi.hu.

Tavaly novemberben még arról számolt be Cséfalvay Zoltán, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium és a hazai startup-cégek ből álló BudapestHUB mindent megtesz azért, hogy az évtized végére Budapest legyen a régió startup-fővárosa.

Az NGM akkori parlamenti és gazdaságstratégiáért felelős államtitkára arra is ígéretet tett, hogy csökkenteni fogják a startup-cégek adóterheit.

Ennek ellenére az idei költségvetésben ennek nincsen nyoma és a kormányzati körök szerint, ha nem is került le a terv a napirendről, most aktívan nem foglalkoznak vele.

A BudapestHUB szerint „egy-másfél évtizedes lemaradásban vagyunk a világ nagy, dinamikus startup és innovációs központjaitól”, de Tel-Aviv, Santiago de Chile, és Sydney példája jól mutatja, hogy „okos és következetes szakpolitikával, a vállalkozói szektorral partnerségben, egy-egy nagyváros akár egyetlen évtizeden belül is az innovációs verseny élbolyába kerülhet”.

Budapestet azonban már sokmindennek elkeresztelték: a jövő regionális üzleti központjává, logisztikai fellegvárrá, ám mindebből semmi sem lett. Zsembery Levente, a Magyar Kockázati és Magántőke Egyesület nemrég kinevezett új vezetője szerint így járhat a startup-központ álma is, ha nem sikerül megteremteni hozzá a gazdasági feltételeket. Márpedig, ameddig a kormányzat egyedi szabályokat hoz és állandó bizonytalanságban tart bizonyos szektorokat, addig nem lesz meg az ehhez szükséges vállalkozói kedv – mondta Zsembery, aki szerint hasznos lenne egy olyan kedvezmény, amely alapján a magánszemélyek által alapított kezdő vállalkozásoknak egy-két évig egyáltalán nem kellene adót fizetniük.