Ki is keresett többet az MNB-ben? Egymásra mutogatnak a jegybankárok

2015.02.10. 17:47

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatói annyit keresnek, mint amennyi a hazai bankszektorban szokásos, a jegybankelnök, az alelnökök és a monetáris tanács tagjai pedig jóval kevesebbet, közölte a jegybank kedden, miután kiderült: idén 5 százalékkal, vagyis jóval az infláció fölött emelik az MNB-s béreket, és ezt többen kritizálták.

Az MNB szerint Matolcsy és alelnökei európai viszonylatban ez egyik legkevesebbet kereső jegybanki vezetők: Miroslav Singer cseh jegybankelnök közel kétszer annyit keres havonta, mint Matolcsy György, de Ewald Nowotny osztrák jegybankelnök havi juttatása is több mint háromszor haladja meg az MNB elnökének havi fizetését.

Mivel a napokban Bodnár Zoltán a Magyar Liberális Párt gazdaságpolitikai főtanácsadója is kritizálta a magas MNB-s béreket, a jegybank közleményében fontosnak tartotta, hogy hosszasan ecsetelje Bodnár korábbi jövedelmi helyzetét is, rámutatva arra, hogy igazából ő az, aki sokat keresett.

Azt írják, hogy az MNB bérpolitikáját kritizáló Bodnár Zoltán

  • az MNB alelnökeként 1995-től 1998-ig arányaiban lényegesen magasabb fizetést kapott, mint a jegybank jelenlegi alelnökei.
  • Alelnöki feladatai mellett betöltötte a GIRO Elszámolásforgalmi Rt. igazgatóságának elnöki posztját, valamint ellátta az MNB londoni leánybankjának, a Hungarian International Bank elnöki teendőit.
  • Az állami tulajdonú Eximbank vezetőjeként csak 2010 első hat hónapjában több mint 25 milliós prémiummal több mint 85 millió forintot keresett. Szerintük "a jó munkát" jelezheti az Eximbank "moszkvai fantompláza" néven elhíresült botránya, amely a KEHI feljelentése alapján 27 milliárd forintnyi magyar adófizetői pénzt emésztett fel.

Korábban Bodnár azt mondta, Balog Ádám, az MNB alelnöke összesen 4,8 millió forint juttatásban részesül részben a jegybanktól, részben az MNB tulajdonában álló gazdasági társaságoktól, alapítványoktól, Kandrács Csaba, a monetáris tanács másik tagja összesen 5,1 millió forintot visz haza a jegybankkal összefüggő forrásokból.