Picit segítene az éjjel-nappaliknak a kormány

2015.02.13. 08:04

Nem igazán könnyíti meg az éjjel-nappal nyitva lévő boltok életét a vasárnapi zárva tartást kicsit puhító kormányrendelet tervezete – írja a Világgazdaság. Eddig úgy szólt a törvény, hogy az éjszaka is nyitva lévő, kétszáz négyzetméternél kisebb, közepes boltok akkor maradhatnak nyitva vasárnap éjjel is, ha abban csak a tulajdonos szolgál ki, ami csak a legkisebb boltoknál kivitelezhető, a tervezet viszont azt írja, hogy maga mellett még négy embert is alkalmazhat a főnök. Így a Világgazdaság szerint ha két tulajdonos vagy a tulaj és egy családtagja is az üzletben van, akkor akár 10 ember is dolgozhat a boltban vasárnap.

Ez a kitétel viszont kizárja a Tesco Express üzleteket a éjszakai buliból, ott ugyanis csak alkalmazottak tudnak jelen lenni.

A Balaton, a Velencei- és a Tisza-tó mellett is akkor lehetnek nyitva a boltok vasárnap, ha benne egy tulajdonos és négy alkalmazott (vagy ezek többszörösei) dolgozik, de ez is csak július és augusztus között érvényes. Ez is azt jelenti, hogy a külföldi tulajdonú hálózatok – mint az Aldi, a Penny Market és a Tesco – biztosan zárva lesznek a nyári szezon vasárnapjain.

Nyitva tarthatnak viszont az építőanyag-kereskedők és a kertészetek, valamint a kikötői boltok, ami véletlenül pont a miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak kedvez, aki társaival decemberben vette meg a keszthelyi kikötőt.