Nem jött össze egyezség a görög adósságról

2015.02.16. 20:03

Hétfőn sem sikerült megállapodásra jutniuk az eurózóna pénzügyminisztereinek a görög adósság kérdéséről, írja az MTI a brüsszeli tanácskozás utáni sajtótájékoztató alapján.

Jeroen Dijsselbloem, az eurócsoport ülésein elnöklő holland pénzügyminiszter azt mondta: nem sikerült egyetértésre jutni arról, hogyan változtassanak a Görögország megmentése érdekében kidolgozott reformprogramon. A legjobb szerinte az volna, ha Athén az új kormány elképzeléseinek megfelelő intézkedések megvitatásáig a jelenlegi mentőprogram meghosszabbítását kérné.

Pierre Moscovici, az Európai Bizottság gazdasági ügyekért felelős biztosa szerint ennek nincs is alternatívája. Dijsselbloem arról beszélt, hogy ez bizonyos mértékű rugalmasságot is lehetővé tenne, de nyilván kötelezettségvállalásokkal is járna.

A BBC azt írja, hogy a tanácskozásnak hétfőn korán vége szakadt, miután a görögök "abszurdnak" és "elfogadhatatlannak" minősítették az ajánlatot, amit kaptak. Janisz Varufakisz, a görög pénzügyminiszter a tanácskozás után azt mondta: alapvető nézeteltérés van a jelenlegi reformprogram sorsáról, a hitelezők azt akarták aláíratni a görög kormánnyal, hogy vállaljon kötelezettséget annak sikeres lezárására, de szerintük ezt a programot nem lehet sikeresen lezárni.

Ahogy megírtuk, a hétfői tanácskozáshoz eleve szkeptikusan álltak hozzá a németek. A görögök korábban újból azzal fenyegették a világot, hogy könnyedén seperc alatt becsődölnek: "majd akkor meglátjuk, mennyire lesz kemény Európa" fenyegetett a saját összeomlásukkal a gazdasági miniszterük. Nem először csinálnak ilyet.

Greenspan szerint a csőd lenne a legtisztább sor

Görögországnak várhatóan távoznia kell az euróövezetből, mert további tagsága sem a görög gazdaság, sem a valutaunió érdekeit nem szolgálja - mondta nemrég Alan Greenspan az amerikai jegybank korábbi elnöke.

Greenspan szerint csak idő kérdése, hogy mindenki felismerje: a válás a legjobb stratégia. Ha Görögország nem kap további kölcsönöket, az csődhöz és Görögország euróövezeti távozásához vezet. Nem tudja elképzelni, hogy az eddigi csalódások után ki lenne hajlandó újabb hiteleket adni Görögországnak.

A választásokon frissen kormányra jutott Sziriza legújabban viszont már arról beszélt, hogy ők mostanra már nem is akarnak kilépni az eurózónából, pláne nem az EU-ból. 

Az idő szorít, mert a jelenlegi mentőprogram lejár február 28-án. Jeroen Dijsselbloem azt mondta: Görögország hitelezői készek, hogy folytassák a megbeszéléseket, de Athénen múlik, hogy kéri-e a program meghosszabbítását. "Az eurócsoportban az az erőteljes vélemény alakult ki, hogy következő lépést Görögországnak kell megtennie" - magyarázta a tanácskozás elnöke. És tekintettel a határidőkre valamint a parlamenti eljárások időtartamára, nagyjából ez a hét áll rendelkezésünkre, "és aztán annyi", tette hozzá Dijsselbloem. A héten még egyszer összeülhet az eurócsoport, de erről még nem született döntés.

Varufakisz azt is mondta, hogy pár napja Pierre Moscovici egy olyan megállapodás-tervezetet tett le elé, amelyet ott és akkor aláírt volna, és most is bármikor aláírna, de ezt a javaslatot pár perccel a hétfői tanácskozás kezdete előtt visszavonta az eurócsoport elnöke, és helyette azt a papírt tették elé, amely "múlt hét szerdára állította volna vissza az órát". Ennek ellenére kijelentette: nincs kétsége afelől, hogy sikerül végül egyezségre jutni.