Nyitva tartana vasárnap? Váljon piaccá!

2015.02.17. 08:30

Érdekes kiskaput szúrt ki a Világgazdaság a vasárnapi zárva tartással kapcsolatban. A vasárnapi zárva tartásról szóló törvény ugyanis nem terjed ki a piacokra, viszont a piac szabály szerinti definíciója nem túl bonyolult: piacnak olyan "épület, épületegyüttes vagy terület" számít, ahol legalább heti rendszerességgel legalább ketten kereskednek. Ez alapján persze a legtöbb bevásárlóközpontot is piacnak lehetne mondani.

Ha viszont egy szupermarket ki akarja használni ezt a kiskaput, akkor a helyi képviselőtestületen és a jegyzőn múlik a sorsa, ugyanis a kormányrendelet szerint piacot a rendezési terv átírásával lehet csak létrehozni. A Világgazdaság megkérdezte a Jegyzők Országos Szövetségének elnökét, de ő egyelőre nem tud olyan kérelemről, ami egy boltot akarna piacként bejegyeztetni.

Viszont valószínűleg lesznek azért ilyen ügyek, hiszen a piacok területén a szabályozás szerint még a multikra sem vonatkozik a vasárnapi zárva tartás kötelessége, viszont a piacok melletti üzletek valószínűleg azt akarják majd, hogy csapják őket hozzá a piac területéhez. Ez valószínűleg bonyolult esetek elé állítja majd a helyi döntéshozókat.