Egy ügyvéd keres sokat a letelepedési kötvényeken

2015.02.19. 16:04

A Figyelő több forrásból is megerősített információja szerint a letelepedési kötvényeket forgalmazó offshore hátterű cégek leginkább Kosik Kristóf ügyvédi irodáján keresztül intézik a letelepedési programra jelentkezők adminisztratív ügyeit. A lap szerint egy-egy ilyen ügyintézéssel az iroda 5000 euró körüli összeget keres.  

Egyes fideszes politikusokkal vállaltan jó viszonyt ápoló Kosik Kristóf neve nem először merül fel a sajtóban. Ügyvédi irodája a parlament honlapja szerint dolgozott a Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának, Kosik képviselte a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelőt az atlatszo.hu-val szemben, és Habony Árpád jogi képviselőjeként is ő nyilatkozott. A Figyelő forrásai óvakodtak attól, hogy megbecsüljék, a letelepedési kötvények kapcsán eddig mennyit kereshetett az iroda. 

Kosik nem árulta el a Figyelőnek, hogy mennyiért intézi a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalnál a kötvényekkel kapcsolatos jogi ügyeket, és arról sem beszélt, hogy eddig hány ilyen ügyben járt el, de a cikk kiemeli, hogy biztosan ismeri a legfontosabb szereplőket, kapcsolatban áll az ügynökségekkel.

Kosik egyébként már a kezdetektől ott volt a migráció tényleg bonyolult jogi ügyeinek intézésénél, olyannyira, hogy az Index információja szerint egyébként az ő jogi irodája szövegezte meg a letelepedési kötvények forgalmazásáról szóló jogszabálytervezetet

Egyébként indulása óta óriási, több tízmilliárdos üzletté nőtte ki magát a leginkább a pénzes kínaiaknak kitalált letelepedési kötvény, amit pár offshore cég intéz. Az egészet konstrukciót egyébként Rogán Antal vitte rohamtempóban végig a parlament gazdasági bizottságán, és ő javasolta azokat az üzletembereket is, akik végül a legtöbbet keresnek a magyar papírok értékesítésén. 

A Figyelő információja szerint a rendszer működtetéséről elsősorban Rogán Antalnak és Pintér Sándornak vannak nézetkülönbségei.