Itt mindenki korrupt! Hogy én? Hogy képzeli?!

2015.02.25. 12:29

A korrupció a magyar gazdaság szerves része, de nálunk nem fordulhat elő, ezért nem is kell védekeznünk ellene – így lehetne összefoglalni azt, hogy az EY (korábban Ernst & Young) legújabb felmérése szerint mit gondolnak a magyar cégvezetők a korrupcióról.

Bíró Ferenc, a tanácsadó szakembere szerint az elmúlt négy évben nem volt komoly előrelépés abban, hogy a magyar cégek mennyire veszik komolyan a korrupciót és mennyire tesznek ellene.

A megkérdezett vállalatok 64 százaléka nem méri fel rendszeresen a korrupciós kockázatait így a nagy részük a megelőzésre sem költ, de a többség akkor se foglalkozna ezzel, ha az egy fillérjébe sem kerülne. Ezt főként azzal indokolják, hogy úgy gondolják, az ő cégüknél elképzelhetetlen, hogy valaki korrupt ügyletekben vegyen részt.

Ha viszont egy üzleti partnerük valami korrupt üzleti ajánlattal állna elő, csak 6 százalék fordulna a rendőrséghez.

Kicsit jobb lenne az arány, ha egy hatósági ellenőrzéskor kérnének kenőpénzt a cégtől, ekkor 17 százalék tenne feljelentést. Az 50 ezer forint feletti ajándék viszont a többség szerint teljesen rendben van, az üzletkötés normális része.

Abban, hogy mennyire veszik komolyan a korrupciót és egyéb etikai vétségeket, nemzetközi összehasonlításban elég rosszul állnak a magyar főnökök. Csak 18 százalékuk szerint releváns kockázat a korrupció és 55 százalékok szerint ilyen az eszközök hűtlen kezelése (alias sikkasztás), miközben a nemzetközi átlag 37 és 85 százalék. Magyarország szintén elmarad abban, hogy hány cégnek van etikai kódexe (bár egyre többnek van), hányan tartanak antikorrupciós tréningeket vagy hányban van olyan munkatárs, aki az etikai kérdésekért fele.

Pedig Bíró Ferenc szerint a vállalatoknak nemcsak morális, de gazdasági érdeke is lenne, hogy tisztán és etikusan viselkedjenek, így ugyanis jobban meg tudnák védeni magukat az olyan esetektől, amik visszavetik a cég jó hírét, és ezzel a profitját is, mert csökkentik az ilyen visszaélések miatt elszenvedett veszteségeket.

Ami látványosan javult, az az, hogy mennyire jutnak el az etikai ügyek a felső vezetésig: 2010-ben még csak a főnökök 19 százaléka mondta, hogy tudomása van az ilyen problémákról, míg tavaly nyáron már 75 százalék válaszolta ugyanezt.

Az EY tanácsadó cég és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 311 vállalatot kérdezett a korrupciós kockázataikról, 50 főt foglalkoztató KKV-ktől nagyvállalatokig.