Lesznek, akik nagyot buknak a Buda-Cash csődjén

2015.02.25. 12:10 Módosítva: 2015.02.25. 12:11

Érdemesebb értékpapírt tartani a brókercégeknél, és nem pénzt, mivel egy sima csődesemény esetén ezek az értékpapírok - lévén hogy nem a brókercég tulajdonát képezik, nincsenek a mérlegében- nem kerülnek veszélybe - írja véleményblogján Zsiday Viktor.

A befektető szerint, ilyenkor az történik, hogy azok, akiknek pénzzel tartozik a brókercég (mivel ez a pénz benn van a brókercég mérlegében) elpárolog, és általában az itt pénzt tartók semmit sem kapnak vissza. Viszont az értékpapírok visszakerülnek az eredeti tulajdonoshoz, hisz ahhoz jogilag, tulajdonosként nincs köze a brókercégnek, ellentétben a pénzzel, ami az ő tartozása az ügyfél felé.

Az elmúlt 200, de az elmúlt 20 évben is sok volt a scalás/sikkasztás ezen  területen (pár ismertebb ügyet össze is gyűjtöttünk), Zsiday szerint az igazi veszélyt pontosan ezek a csalárd helyzetek, a BTK-s esetek jelentik. Ilyenkor ugyanis az ügyfelek értékpapírjait ellophatják - kiderül, hogy nincs is olyan részvénye/kötvénye, mint amiről hitte, hogy van: kimutatják neki, hogy van ezer Mol részvénye, azután kiderül, hogy ezt meg sem vették neki. Ez elég súlyos eset, de minden pár évben megtörténik, hogy egy-egy brókercég hozzányúl az ügyfelek pénzéhez, elsikamikálja azt (lásd pl. MF Global, Refco csak az elmúlt pár évből, nagy nemzetközi cégek). Ez az igazi veszély, mert ez ellen nem lehet védekezni.

A befektető azt tanácsolja, hogy az egyetlen védekezés a dupla óvatosság, a rossz hírű cégek elkerülése, a diverzifikáció,és a reáleszközök tartása (nem értékpapírjellegű befektetések). Így lehet a lehető legjobb esélyünk arra, hogy ne tűnjön el a(z összes)megtakarításunk. Tökéletes biztonság azonban eddig sem volt, és nem is lesz, a brókerkockázat mindig fenn fog állni! 

Amennyiben az MNB gyanúja igaznak bizonyul, akkor igen súlyos BTK-s cselekmények állnak fenn, és a bennragadtaknak vajmi kevés esélyük van, hogy (teljes) vagyonukat viszontláthassák.