Írországban uniformizálják a cigarettákat

2015.02.26. 21:27

Én biztosan megőrülnék, ha egy kocsmába belépve azt látnám, hogy az összes sörösdoboz tök egyforma színű, gusztustalan állapotú májak vannak rájuk vésve, és csak valahol a dobozok alsó részén, kisbetűkkel lenne feltüntetve a márkanév, hogy tudjam, hol is van a kedvencem.

166824-new-cigarette-packets

Mondjuk kész mázli ennek fényében, hogy nem vagyok Írországban élő dohányos. Meg azért is persze, mert a dohányfüsttől görcsös fulladás jön rám, ráadásul se írül, se angolul nem tudok.

Viszont az Írországban élő dohányosok most egy ilyen világba csöppennek; mármint nem olyanba, hogy fulladni fognak, és elfelejtik saját nyelvüket, hanem olyanba, amelyben a kedvenc függőségüket egyencsomagolják.

A dublini parlament elfogadta ugyanis azt a törvényt, amely értelmében az MTI híre szerint a puszta márkanéven kívül semmilyen egyéb márkajelzés sem szerepelhet. A törvény azt is előírja, hogy az egyencsomagoláson a dohányzás veszélyeire figyelmeztető ábrák, feliratok kapjanak helyet. 

A tervezetet továbbküldik a ír államfőnek jóváhagyásra. A törvény várhatóan 2017 májusában lép életbe.

Írország lesz a világ második országa, ahol egyencsomagolást kapnak a dohánytermékek, Ausztráliában 2012-ben vezettek be hasonló szabályozást. Az Európai Unió más országai jelezték már, hogy egyencsomagolás bevezetését tervezik, köztük Nagy-Britannia.