Éjjel-nappali boltosok, egyesüljetek!

2015.02.27. 11:59 Módosítva: 2015.02.27. 12:01

Érdekvédelmi szervezetet hoztak létre a Manna és a Roni ABC-k tulajdonosai az éjjel-nappali boltosoknak, hogy együtt lobbizzanak a kormánynál, hogy március 15. után is nyitva lehessenek éjszakánként. Papp András, a Manna tulajdonosa pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, a szervezethez már csatlakozott 11 tulajdonos, aki éjjel-nappali boltokat vagy trafikokat üzemeltet, de még várják a tagok jelentkezését.

A vasárnapi zárva tartást szabályozó törvényben az is benne van, hogy éjszakánként (hétköznapokon is) be kell zárnia a boltoknak.

Csak azok az üzletek lehetnének nyitva a törvény szerint, ahol a tulajdonos dolgozik, de alkalmazott nem lehet a boltban.

Ez a Manna és a Roni boltokban azt jelenti, hogy a 25 budapesti boltjukból csak 9 maradhatna éjjel-nappali, azok, amit világörökségi területen vannak. Ez a Mannának Papp szerint nagyjából 400 milliós bevételkiesést jelent, ráadásul azzal jár, hogy az éjszakai műszakban dolgozókat el kellene bocsájtani. Emellett az is lehet, hogy a belvárosi boltokból többet be kell majd zárni, mert azok csak napközben nem termelik meg az üzlethelyiségeik bérleti díját.

roni
Fotó: roniabc.hu

Papp szerint a kormány meghirdetett célja szerint a magyar családi vállalkozásokat kellene támogatnia, mint amilyen a Manna is, a szabályozás mégis értelmetlenül és indoklás nélkül tesz keresztbe a cégnek és a hasonló üzleteknek. Ugyan vannak kivételek, például a benzinkutakon nyitva lehetnének  boltok, de Papp szerint a kisebb magyar tulajdonú cégeknek nincs lehetősége megállapodni a benzinkút-láncokkal.

A Tesco és a Spar viszont már egyeztet az OMW és a Shell kutakkal, ahol non-stop nyitva lennének,

legalábbis a Manna tulajdonosai így tudják.

Az új  lobbiszervezet azt szeretné elérni, hogy a törvény hatálybalépése után születő kormányrendeletben megváltoztassák az éjjel-nappalikra vonatkozó részeket, mint ahogy erről szó is volt korábban.

Ha nem sikerül kiharcolni a változtatást, akkor a legrosszabb verzió az a Mannánál és a Roninál, hogy nem nyitnak ki éjszaka, a jobb az, hogy megpróbálnak még bevonni tulajdonosokat, akik vállalják, hogy bent lesznek a boltokban éjszaka és/vagy vasárnap.