Lehetetlent kért a kórházaktól a kormány

2015.02.27. 08:15

Az az idő, amit a kormány megadott a kórházak átszervezésére, legfeljebb a felszín kapargatására elég a Világgazdaságnak nyilatkozó szakemberek szerint. A kórházak összesen három hónapot kaptak, hogy kitalálják , hogyan működhetnének hatékonyabban; az állam 60 milliárd forinttal rendezi az adósságukat, de biztos akar lenni abban, hogy azok nem termelődnek majd újra. Ebből még egy hónapjuk van hátra.

Ehhez viszont az Egészségügyi Gazdasági Vezetők Egyesületének (EGVE) elnöke, Molnár Attila szerint minimum 6-8 hónap, de inkább 2-3 évre lenne szükség. Ennyi idő kellene ahhoz, hogy rendesen feltárják a párhuzamosságokat, hogy hogyan lehetne hatékonyabban dolgozni, és be is vezessék az új rendszert.

Ráadásul ahhoz, hogy a most veszteséges kórházi szakellátások legalább nullára kijöjjenek, csökkenteni kellene azok költségeit, ami egy másik szakmai szervezet, az egészségügyi államtitkárságnak tanácsot adó Szakmai Kollégium Menedzsment és Egészség-gazdaságtan Tagozata és Tanácsa szerint csak kórházak és telephelyek bezárásával vagy elbocsátásokkal érhető el. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma viszont már kijelentette, hogy kórházbezárás nem lesz, így kérdés, hogy nem fogja újratermelni az eddigi adósságokat a rendszer áprilistól.