Már nem divat a jövedelmek eltitkolása? Dehogynem!

2015.03.02. 11:58

Tízből hét magyar munkáltató trükközik a szabályokkal, derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium Foglalkoztatás-felügyeleti Főosztályának tájékoztatásából.

Tavaly még többen rúgták fel a szabályokat, mint korábban. A hatóság 18 ezer munkáltatót ellenőrzött, ezek 73 százalékánál talált munkaügyi jogsértéseket, egy évvel korábban az arány 70 százalék volt.

Orbán Viktor évértékelőjében azt mondta, "már nem divat a jövedelmek eltitkolása", a hivatal közleményéből azonban ennek ellenkezője derül ki. Azt írták, még mindig kiemelkedő szabálytalanság a feketefoglalkoztatás.

Munkaszerződés és bejelentés nélkül 2014-ben 11 540 embert foglalkoztattak a vizsgált dolgozók közül, ami enyhe növekedés a 2013-as 11 392-höz képest.
  • 2014-ben a korábbi képest jelentősen, 29-ről 36 százalékra nőtt a feketemunkások aránya az építőipari vállalkozásoknál.
  • A biztonsági őrök között is hemzsegnek a feketézők, ez a szektor továbbra is a három legfertőzöttebb ágazat között van, a feketemunkások 10 százaléka dolgozik itt.
  • A feketemunkások 11 százaléka a kereskedelemben dolgozik.

A cégek nem igazán tartják be a munkaidővel, pihenőidővel és rendkívüli munkavégzéssel kapcsolatos szabályokat sem, bár itt látni némi javulást 2013-hoz képest. Sokan trükköznek a munkaidő nyilvántartásával, van, ahol nem is rögzítik rendesen.

Elég sok olyan hely van, ahol nem fizetik ki a kötelező legkisebb munkabért sem, vagy nem időben fizetik ki a munkásokat, a hivatal a tavalyi ellenőrzésen 16 ezer embert talált, aki ilyen cégnél dolgozik. Ez az ötöde azoknak a munkásoknak, akik szabálytalankodó cégnél melóznak.

A 2014-ben feltárt jogsértéseket elkövető több mint 13 ezer munkáltató közül 3509-cel szemben alkalmaztak a munkaügyi felügyelőségek munkaügyi bírságot, összesen több mint 526 millió forint összegben.