Nagyon fontos levelet várhatnak mától a devizahitelesek

2015.03.02. 08:23

Mai naptól vehetik át a devizahitelesek elszámolási értesítőiket. A levélben a pontos elszámolásról és jelzáloghitelek esetén a forintosítás részleteiről is megkapják a pontos számokat. Milyen határidőkre figyeljenek az adósok és hogyan kell kinéznie egy tájékoztatónak? A pénzcentrum összeszedte a legfontosabb tudnivalókat.

Az elszámolások a 2004. május 1-je és 2014. július 19-e között kötött hitel- és lakáslízing szerződésekre vonatkoznak, kivéve: 

  • folyószámlahitelek,
  • hitelkártyára felvett hitelek,
  • állami támogatással felvett lakáscélú forinthitelek,
  • a Nemzeti Eszközkezelő igénybevételével megszűnt hitelek.
  • 2009. július 27-e előtt megszűnt, és emiatt el is évült hitelszerződések,
  • vállalkozói (gazdasági tevékenység céljából felvett) és vállalati hitelek.

Az elszámolásban érintett hitelszerződések közül a forintosítás viszont nem mindegyikre vonatkozik, csak a nagy többségükre: a jelzálogfedezetű hitelekre - a lakáscélúakra és szabad felhasználásúakra egyaránt -, valamint a lakáslízing konstrukciókra. Az autóhitelekre, autólízingre és személyi kölcsönökre tehát például vonatkozik az elszámolás, a forintosítás azonban nem.

A legfontosabb dátum, az elszámolás fordulónapja, február elseje volt, de még vannak olyan időpontok, amelyek fontosak minden devizahitelesnek: A legfontosabb határidő április vége, ugyanis eddig kell megkapnunk a bankunktól az elszámolási értesítőnket. Az értesítő kézhezvétele után legfeljebb 15 munkanappal módosul a szerződésünk, de a bankok ezt korábban is megtehetik. A szerződés módosulása után 60 napunk van a kölcsön díjmentes felmondására, és a felmondástól számított 90 napunk van a kiváltó hitel felvételére.

Nem köthető konkrét dátumhoz, mégis lényeges, hogy az első minden szempontból új törlesztőrészletet legkésőbb májusban fizethetik az ügyfelek. Ez utóbbi azonban bankonként eltérhet, hiszen a hitelezőknek lehetőségük van arra, hogy a törvény által előírt kötelezettségeket már korábban is teljesítsék.

Az Erste Bank sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a bank szakértői 50 féle különböző levelet írtak meg, mivel a speciális esetekre is ki kellett térniük. Heti csomagokban küldi ki az elszámoló leveleket ügyfeleinek a Raiffeisen Bank, így biztosítva a fiókhálózat, a panaszkezelés és a telefonos ügyfélszolgálat egyenletes terhelését, az UniCredit pedig április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet.

A K&H Bank a tervek szerint 2015. márciusának második felében számolnak el devizaalapú jelzáloghiteles ügyfeleikkel. Nagyságrendileg 200 ezer küldeményt fognak kipostázni. Az OTP Bank és az érintett leánybankok ügyfelei a törvény által meghatározott időpontban, tehát 2015. március-április hónapban fogják kézhez kapni az elszámoló levelet. Az UniCredit Bank az elszámolási törvény által érintett devizalapú hitellel rendelkező vagy rendelkezett ügyfelei számára április második felében postázza az elszámolás és a forintra váltás részleteiről szóló közel 50 ezer levelet.

Három nagy eset van, amelyben nem elég ölbe tett kézzel várniuk az ügyfeleknek: 

  • ha akarják, a végtörlesztőknek március folyamán külön igényelniük kell egykori hitelezőjüktől az elszámolást,
  • akinek pedig lezárult a hitelszerződése, és azóta megváltozott a lakcíme,
  • vagy a hitel lezárulta után megváltozott a bankszámlaszáma,

azoknak az új (lakcím és/vagy bankszámla) adatokat érdemes közölniük az elszámolásra kötelezett intézményükkel. A többieknek lényegében semmilyen teendőjük nincs.

Az elszámolás után 0 és mintegy 40 százalék között szórhat a törlesztőrészlet csökkenése. Az átlag valahol 25 százalék környékén lehet, jókora eltérések mellett. Az első mindenestül új törlesztőrészletet legkésőbb májustól kell a bankoknak felszámítaniuk.