Csökkenhet a reklámadó

2015.03.03. 09:59 Módosítva: 2015.03.03. 10:17

A kormány 3-5 százalékos reklámadót mérlegelhet, és arra törekszik, hogy a kisebb médiacégeket megvédje - ez körvonalazódott az Országgyűlés gazdasági bizottságának keddi ülésén Lázár János és Rogán Antal szavaiból, írja az MTI.

A reklámadó módosításáról szóló konkrét javaslat még nem készült el, de Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter az ülésen elmondta, hogy márciusban teheti meg előterjesztését a kormány. A miniszter egyben emlékeztetett arra, hogy az Európai Bizottság (EB) két főigazgatósága - adó- és versenyjogi - is eljárást folytat Magyarországgal szemben a reklámadó miatt, ezért van szükség a módosításra. Lázár azt mondta, hogy az EB a reklámadó létezését elfogadta, elsősorban módszertani, technikai kifogásai voltak. 

A bizottság összehívását Lázár János hivatalos levélben kezdeményezte a reklámadóval kapcsolatos fejlemények miatt. 

Hogyan reagál az RTL? 

Az RTL Klub már korábban jelezte: az RTL-csoport visszavonja az Európai Bizottsághoz benyújtott panaszát, ha a parlament módosítja a reklámadótörvényt, s megszünteti az RTL Klub diszkriminációját. A Népszabadság szerint a Bertelsmann-csoport vezetői egyértelművé tették, hogy az RTL-csoport nem köt semmilyen háttéralkut a magyar kormánnyal. Ez azt jelenti, hogy nem változik az RTL Klub híradójának kormánykritikus hangneme sem.