Chikán: Ha ez így marad, lecsúszunk

2015.03.03. 14:30

A bankszektorral kötött béke mindenképpen előnyös dolog, de ahhoz, hogy az ország tőkevonzó képessége érdemben nőni tudjon, jelentős külgazdasági, külpolitikai fordulatra lenne szükség. A gazdaság ide-oda rángatásai is kiütköznek a romló magyar versenyképességi mutatókban annak ellenére, hogy közben igen jelentős uniós források érkeznek az országba – többek között erről beszélt Chikán Attila, a Budapesti Corvinus Egyetem Versenyképességi Kutató Központ igazgatója a Portfoliónak.

A nemrég közzétett egész éves GDP adatokat illetően a volt gazdasági miniszter is meglepődött; a többi elemzőhöz hasonlóan ő is alacsonyabb értékre számított, viszont azt is megjegyezte, hogy bár örül a jó adatnak, de szerinte a sok egyszeri hatás miatt - mint például az uniós források lehívása, a rezsicsökkentés, vagy a jegybank növekedési hitelprogramja -  nem vonna le belőle hosszabb távú következtetéseket.

A valódi kérdés szerinte inkább az, hogy ebben az évben milyen módon tud folytatódni a növekedés. Szerinte a lassulás valószínűleg be fog következni. Az uniós forrásokkal kapcsolatos áthúzódás mértéke nem lesz olyan hatású, mint az előző évi felhasználás, illetve még nem fognak eléggé beindulni azok a támogatások, amelyek az új ciklusra vonatkoznak. Ugyanakkor a gazdaság problematikus elemei megmaradtak, bár egyelőre csak a növekedés lassú csökkenését okozzák.

Kettő-négy év múlva jelentkeznek azok a hatások, amelyeknek a következtében megtorpan a magyar gazdaság növekedése

– mondta Chikán, aki szerint az az egyik legkomolyabb baj a magyar gazdasággal, hogy más gazdaságokhoz képest rosszabb a kormányzat struktúrája és működése, a jogi feltételrendszer, nincs elég kiszámíthatóság. Ugyanakkor, nemzetközi összehasonlításban nagyon rosszul állunk a termelékenység tekintetében is: egy OECD-adatsor szerint a vezető nyugat-európai országoknak alig több mint a felét, a teljes OECD országcsoport mintegy 60 százalékát teljesítjük. Chikán szerint több más tényező mellett a szerződéskötésekkel kapcsolatos bizonytalanság, és a vállalkozókra rakódó adminisztratív teher is szerepet játszik ebben, azaz a rosszul működő intézményrendszer.

Chikán a kilábalás lehetőségét a kis- és középvállalkozások fejlesztésében, nekik megfelelő környezet kialakításában lehet keresni. A teljes interjút itt lehet elolvasni.