Harminc évre titkosították a paksi bővítést

2015.03.03. 10:24 Módosítva: 2015.03.03. 10:32

Az Országgyűlés kedden a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos változtatásokat fogadott el. A több dolog közül talán a legfontosabb, hogy nemcsak beruházás kivitelezésével kapcsolatos vállalkozói szerződések, műszaki részletek maradnak a nyilvánosság elől elrejtve, hanem az orosz–magyar alku részleteit, az előkészítéshez kapcsolódó hatástanulmányokat és adatokat sem ismerhetjük meg 30 évig. 

A parlament ezt 130 igen és 62 nem szavazattal fogadta el. Seszták Miklós fejlesztési miniszter tavaly decemberben beterjesztett indítványában 15 évre kezdeményezte a titkosítást. A törvényalkotási bizottság múlt pénteken javasolta az időtartam duplázását. 

Vagyis leghamarabb harminc év múlva tudhatjuk meg, hogy milyen döntések sorozata vezetett odáig, hogy az oroszokkal szerződjünk. Ekkorra az új blokkok élettartama nagyjából a feléhez közelít majd, a szerződést aláíró Orbán Viktor pedig több mint nyolcvanéves lesz.

Mindez egyébként azért nagyon rossz hír, mert a kisebb nyilvánosság drágább közbeszerzéseket és ebből adódóan felesleges adófizetői veszteségeket jelent. Korrupciókutató közgazdászok statisztikai módszerekkel kimutatták, hogy Magyarországon 100 milliárdos beruházási érték esetén 4-8 milliárd forintos árnövekedésre lehet számítani pusztán a nyilvánosság korlátozása miatt.

Ez a paksi projekt esetében az árak 160-320 milliárd forintos emelkedését jelentheti. Kicsit leegyszerűsítve és 3,8 millió magyar háztartással számolva: családonként 84 200 forinttal kerülhet többe az erőműbővítés pusztán azért, mert a kormány titkolózik.

A Fidesz szerint a paksi bővítés az energiabiztonságot szolgálja, így az egész ország ellen való a projekt támadása, a titkosítás pedig a többi közt nemzetbiztonsági okokkal magyarázható. Az MSZP viszont minden idők legnagyobb korrupciós ügyének minősítette a beruházást. A Jobbik úgy látja, hogy „jó cél érdekében is lehet hatalmas pénzt lopni”, az LMP pedig „a hazaárulás minősített esetének” nevezte az adatok harminc évre szóló titkosítását.

 Tegnap kormánypárti képviselőket faggattunk arról, miért akarják 30 évre titkosítani a szerződést. Megdöbbentő válaszokat kaptunk:

Rég éreztük magunkat ennyire kellemetlenül