Itt most tényleg megpuccsolták a magyar népet

Ez történt gazdaságban az év 9. hetében

2015.03.08. 17:17
A Buda-Cash és a hozzá kapcsolódó DRB-bankcsoport felszámolásának következményei és még mindig ismeretlen felelősei hoztak komolyabb vitákat a héten. De közben lekapcsolták a szintén törvényszegő Hungária Értékpapír nevű brókercéget is, és megtörtént a feljelentés Töröcskei csődbe ment bankjával kapcsolatban is. Ami nagyobb horderejű viszont, hogy 30 évre titkosítottuk a paksi bővítést, ami Orbán szerint egy puccs az egész magyar nép ellen. Trükközünk a vasárnapi kötelező zárva tartással, és sok mással is. Többek közt az ilyen felesleges körök miatt is alacsony a magyar termelékenység, aminek javítása nélkül hosszú távon is leszakadunk.

Még mindig nem tudni semmi pontosat arról, hogy tulajdonképpen mit bűvészkedett a bezáratott Buda-Cash és a takarékokból átalakult DRB-bank az ügyfelei pénzével, de a sárdobálás eléggé felpörgött.

Én? Talán te!

Először a Fidesz indult neki annak, hogy tulajdonképpen az ő sikerük, hogy most lebukott a cég (bár a Buda-Cash vezére szerint ő tett bejelentést az eljárás előtt, az MNB szerint meg pont fordítva). Viszont szerintük az öt évvel ezelőtti elmúlt nyolc évben kell keresni a felelősöket, mert még Veres János pénzügyminisztersége idején kettőről öt évenkéntire módosították a brókercégek kötelező felügyeleti ellenőrzését. Emellett a Buda-Cash egykori felügyelőbizottságának elnökét Bajnai alatt közlekedési kormánybiztossá nevezték ki. Mondjuk a felügyelőbizottság egy másik, Fidesz-alapító tagja meg a Fidesz EP-listáján volt rajta még hat éve.

Az MSZP Áder János és a DRB-bankcsoport kapcoslatát vizsgálná elég fura indokkal, a jegybank pedig magától is teljesen kiakadt. Először bejelentették, hogy "politikai felvetéseket" soha nem kommentálnak, majd elkezdtek mindent kommentálni, Gyurcsányt, a tudatlanságot és a rosszhiszeműséget elővéve. Őket mindenestre nem kenték meg, szabályos volt, ahogy minden engedélyt megadtak a DRB-nek két éve és visszautasítanak mindent, ami befolyásolhatja a munkájuk minőségét. 

A Fidesz még megpróbálkozott egy névazonosság miatt belekeverni a Kulcsár-ügyet is, bizonyos Gyarmati János személyén keresztül. Szóltunk nekik, hogy ez a Gyarmati nem az a Gyarmati, mire azt mondták, hogy jó, ez végül is igaz, de attól még nem kell bocsánatot kérniük az érintettől, mert ezt csak olvasták valahol. Egyébként sem az számít, hogy pontosan ki-kicsoda, mert ők "a dolgozó kisemberek" pénzéért aggódnak. 

Közben elindult a brókercég felszámolása, indul lassan a kártalanítás is, a DRB-csoport károsult önkormányzatai pedig 245 milliós rendkívüli támogatást kapnak. A DRB-ügyfelek kötelező kártalanítását gyorsítja, hogy az MNB ad kölcsön hozzá, és majd a tervek szerint szigorítanák némileg a felügyeletet is. Az MNB mindenesetre most végül feljelentést tett hűtlen kezelés és pénzügyi visszaélések miatt Töröcskei István bankja ügyében is.

Több mint százazer embert érint a Buda-Cash és a DRB-bankcsoport felszámolása, köztük például 1200 titkosszolgálati dolgozót és két egészségpénztárat is. 

Ez meg a másik

Időközben pedig bezártak egy kisebb brókercéget is, a Hungária Értékpapírnál is zároltak mindent, pár vezetőjük pedig bilincsben várhatja a fejleményeket. A cégből kifogyott a pénz, nem tudták visszafizetni a saját kötvényeiket se, de ez is valami csalárd módon történhetett, ha ez csak most derült ki hirtelen.

   8. heti záró  9. heti záró
BUX 18 210 18 283
OTP 4285 4360
Mol 11 990 12 000
Richter 3930 3840
Magyar Telekom 383 394

Ha esetleg tönkremenne attól, hogy nem fér hozzá a saját vagy cége pénzéhez, Balog Zoltánnak akkor is van számára egy jó híre: bejelentette, hogy a szegénységellenes stratégiánk keretében a felső tízezerre most egyáltalán nem fogunk költeni

Mondjuk arányaiban az igazán szegényekre se nagyon, a pénz 90 százalékát a Balog-szerinti középosztályra és alsó-középosztályra költik majd. Illetve egészen pontosan a legtöbben csak közvetve érezheti majd, hogy kevésbé szegényednek el, a pénzeket ugyanis állami intézmények fogják döntően kapni, hogy abból jobban csinálják majd a dolgukat.

Jó volt végre tavaly a növekedés, de ettől még nem áll meg a lecsúszásunk

Összességében arra figyelmeztetnek a gazdasági elemzők, hogy örülhetünk annak, hogy a vártnál nagyobb lett a tavalyi növekedésünk, de nem fogunk tudni minden évben egyre több uniós pénzt költeni. Szép, hogy jó volt az idő a mezőgazdaságnak vagy hogy esik az olajár, de a GKI szerint már jövőre újra belassul a növekedésünk.

Chikán Attila szerint például úgy, ha a nyugat-európai országok termelékenységének a felét tudjuk csak produkálni, annak lecsúszás a vége. Ő a kilábalás lehetőségét a vállalkozások körülményeinek a fejlesztésében látja. Orbán szerint viszont jövőre még nagyobb lesz a növekedés, mert többek közt még több uniós pénzt fogunk elverni, meglátjuk majd. 

Az mindenesetre biztos nem segít, hogy nem hogy "már nem divat a jövedelmek eltitkolása", de egyre többen titkolják a jövedelmüket, legalábbis az adóhatóság elől. Ahogy például a nyugdíjaknál sem feltétlenül szerencsés, ha a hosszú távú céljainkat elcseréljük rövidebb távúakra.

Paksi kérdés: pokolnál zaftosabb

Varró László, pillanatnyilag a legmagasabb energiaügyi pozícióban lévő magyar szerint a mi, energiahordozókban kimondottan szegény országunknál az atomenergia jó stratégiai választás. Persze lehet technológiailag mást is csinálni, csak valószínűleg drágábban. 

Ugyanakkor az is életbevágó kérdés, hogy mennyiért építjük meg Paks kettőt, pláne, hogy ennek mekkora részét fogják ellopni. Már így is igen komolyan korrupt országnak kezdünk számítani, de korrupciókutató közgazdászok az eddigi magyar közebszerzések adatain statisztikai módszerekkel kiszámolták, hogy 300 milliárddal is drágább lehet titkosítva a paksi építkezés. 

Mi mindenesetre a korábban tervezett 15 helyett 30 évre titkosítottunk szinte mindent, nem csak a technikai kérdéseket, hanem az orosz-magyar alku részleteit, a megalapozó hatástanulmányokat és adatokat is. Persze az is könnyen lehet, hogy a közbeszerzések miatt nem is kell aggódnunk, mert nem is nagyon lesznek.

A tervezett nulla átláthatóság dacára a kormány maximális átláthatóságot ígér. A kormánybiztos szerint a merényletek miatt nem szabad megtudni, hogy mennyiért vesszük mondjuk a homokot az építkezéshez. Bencsik János fideszes képviselőnek is gyanús volt ez, ő ezért párton belüli bírságra számíthat.

Orbán szerint ezzel a titkosítással sikeresen megpuccsolták az egész magyar népet. Persze ezt még korábban mondta, amikor nem ő tervezett puccsolni.

Orbán Viktor 2008-as beszéde az orosz atomenergia politikáról

A fuvarozók halasztási kérelme ellenére elindult az NGM nagy terve, az elektronikus közúti árukövető rendszer, az Ekaer. És azon nyomban össze is omlott. De azóta már újra jó, büntet már a NAV, ha valamit nem talál rendben.

A vasárnapi zárva tartás kicselezésére elkezdtek kamu tulajdonjogokat összerakni az alkalmazottaiknak a kisebb boltok. Sokakat érint rosszul a törvény, azok viszont a visszaszorított verseny miatt nagyot nyerhetnek, aki végül a Family Frosthoz hasonlóan, némi költséggel át tudnak alakulni vasárnap-kompatibilis kiskereskedővé. 

És ami még fontos, érdekes, esetleg mindkettő volt a héten:

  • Kitiltották a magyar baromfitermékeket is Oroszországból. Persze ha ugyanúgy megkerüljük ezt, mint a többi hústilalomnál, akkor inkább csak a kisebb termelőket sújthatja. 
  • Juncker nem fogadta Ciprasz görög miniszterelnököt az "okos megoldásaival", mert fontosabb dolgai voltak. De állandó telefonos kapcsolatban vannak, meg minden. 
  • Lassan felcserélődnek az eddigi szerepek, épp az MSZP fűtené tovább a Fidesz által beindított rezsivonatot, a Fidesz pedig a világpiaci árak mozgásán aggódik. Fókuszban van erősen az emberek haszna, például a rezsiképzésre küldött postásoknál is.
  • A reklámadó felcsúszott 5-10 százalékra.
  • Ha érdekli, hogy hogyan vándorol külföldre a magyarok pénze, akkor itt megnézheti.
  • A Mészáros Lőrinc irányítása alatt álló vagyon több lábon fog állni, ásványvízzel is üzletelnek majd.  
  • Angliába özönlöttek a bevándorlók, négy év alatt összesen félmillió külföldi érkezett hozzájuk.