Bevittek a rendőrök tíz Buda-Cash-alkalmazottat

2015.03.09. 14:16 Módosítva: 2015.03.09. 17:08

Tíz embert állított elő hétfőn a rendőrség a Buda-Cash üggyel kapcsolatban, közülük kilencet gyanúsítottként, egy ember pedig tanúként hallgattak ki - írja az Indexnek küldött közleményében az ORFK. A rendőrök több helyszínen házkutatást is tartottak. Végül négy embert őrizetbe vettek és kezdeményezték az előzetes letartóztatásukat, öten szabadlábon védekezhetnek.

Korábban a Magyarnarancs.hu  értesülése alapján azt írtuk, hogy a rendőrség hétfő reggel hatkor őrizetbe vette a Buda-Cash több alkalmazottját. A portál úgy tudja, hogy az alkalmazottak a cég backoffice részlegén dolgoztak, tehát főleg adminisztratív munkát végeztek.

Ez azért lehet fontos, mert így esélyes, hogy hozzáférhettek olyan rendszerekhez, amelyekről a Magyar Nemzeti Bank azt gondolja, hogy olyan adatok vannak bennük, amiket a Buda-Cash évtizedeken keresztül meghamisított.

A rendőrség nem ugyanazzal gyanúsítja a Buda-Cash érintett alkalmazottait: azt írták,

csalás és számvitel rendjének megsértésének gyanúja miatt vitték be őket a rendőrségre, ahol kihallgatták őket.

Bánáti János, az egyik gyanúsított ügyvédje a hvg.hu-nak azt mondta , védencét, a Buda-Cash Brókerház Zrt. vezérigazgatóját 60 milliárd forintos károkozással, csalással és számvitel rendjének megsértésével gyanúsítja a rendőrség.