Sok beruházás elakadhat a Quaestor miatt

2015.03.10. 17:23
Elképesztő birodalmat épített ki Tarsoly Csabáék cégcsoportja az utóbbi évtizedekben, számos ingatlanfejlesztésben, projektben vesznek részt, ezek egy részét a kötvénykibocsátáson keresztül finanszírozták. Kérdés mi lesz ezekkel, ha a kötvényes cég csődbe megy.

"A Quaestor egy álom, amelynek megvalósítását a rendszerváltás tette lehetővé. Kiteljesedése mindannak, amit az apámtól és a nagyapámtól láttam, hogy a kemény, következetes és céltudatos munka hosszú távon eredményes lehet" - írja a cég honlapján beköszöntőjében Tarsoly Csaba a csoport elnök-vezérigazgatója.

Tarsoly, akit a legtöbben alighanem a Győri ETO elnökeként ismernek, valóban kisebb birodalmat húzott fel az elmúlt néhány évtizedben, a kilencvenben alapított Quaestor évről évre bővítette a tevékenységét.

Először csak pénzügyi tanácsadóként működtek, később beszálltak az értékpapír-kereskedelembe, befektetési alapkezelésbe, idegenforgalomba, ingatlanfejlesztésbe. Telekommunikációval, nyugdíjszolgáltatással foglalkozó cégeket alapítottak.

A sok cég között idővel egyre fontosabbá váltak a kötvénykibocsátással és a kötvényeladással foglalkozó leányok, ezeken keresztül vonták be a pénzt a cégcsoport számos fejlesztéséhez és beruházásához.

Most, hogy kiderült, éppen itt voltak szabálytalanságok az elmúlt időszakban, és hogy fel kell függeszteniük a tevékenységüket, felmerül a kérdés, hogyan hat mindez a folyamatban lévő beruházásokra. Az alábbiakban a cég honlapján közölt információk alapján összeszedtük a Quaestor legfontosabb projektjeit.

ETO Park

Ez a több mint 17 hektárnyi ingatlan az M1-es autópályán haladva Budapesttől 100 km-re helyezkedik el. A több épületből álló komplexum magában foglalja a stadiont, az edzőközpontot, a klubházat, a labdarúgó utánpótlásképző akadémiát, a gimnáziumot, a kollégiumot, az ETO Park Élményközpontot, azaz a sport, szórakoztató és bevásárlóközpontot, valamint a négycsillagos business hotelt.

Lifestyle Hotel Mátra

2006-ban vásárolták meg az egykori Bérc Szállót Mátraházán, majd felújítva 2011 őszén nyitották meg négycsillagos, 114 szobás szállodaként. A hotelhez tartozik egy 1200 négyzetméteres wellness részleg, egy bowlingterem, és több konferenciaterem.

Lifestyle Hotel, Mátraháza
Lifestyle Hotel, Mátraháza
Fotó: Lehotka László

Moszkvai Kereskedőház

A mostani botrány alig robbant ki, Szijjártó Péter külügyminiszter máris közölte, a minisztérium azonnali hatállyal felbontja a minisztérium szerződéseit a Quaestor csoporttal. Így kérdésessé válik a moszkvai kereskedőház sorsa is, amelyet 2013 áprilisában nyitottak.

Török-Magyar Kereskedőház

Itt is nagy kérdés, hogy mi lesz, ugyanaz a helyzet, mint a moszkvai kereskedőházzal.

Visa World Center

Szijjártóék döntése után ebben a formában most ennek is vége lehet. A vízumközvetítéssel foglalkozó központ 2014-ben jött létre, hogy megkönnyítse az Oroszországból Magyarországra utazni vágyók vízumigénylését. A moszkvai Visa World Center vízumközvetítési szolgáltatásokat nyújt Oroszországban, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztériumával kötött megállapodás alapján, együttműködve a Moszkvai Magyar Nagykövetséggel.

Core Venture Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.

Épp csak megalapították a céget 2012-ben, máris bevonták közvetítőként az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramokba. Az alapokban kezelt vagyon 6 milliárd 435 millió forint, amelyből 1 milliárd 935 millió forintot az anyacég bocsát az alapok rendelkezésére. A Core Venture elsősorban korai életszakaszban lévő mikro-, kis- és középvállalkozásokba fektet be.

QuaesTel

A Questor a telekommunikációs céget 1998-ban hozta létre. Akkoriban alakultak ki az úgynevezett VoIP (voice over IP) technológia feltételei, a vállalat is ebben utazik. A világ több országában továbbítják ügyfeleik hang, adat és video forgalmát saját fejlesztésű hálózatukon. Jelenleg IP Cloud szolgáltatásokat fejlesztenek.

Nb1.hu

A cégcsoport tulajdonában van a közel 15 éve működő nb1.hu, ami hazai és nemzetközi focihírekkel foglalkozik. Az oldalnak naponta nagyjából harmincezer egyedi látogatója van.

Dr. Fachet Immunforte

A projektcég társtulajdonosa és névadója Dr. Fachet József, a vállalkozás különböző étrendkiegészíőket árul. A Dr. Fachet Immunforte készítményei különböző gombakivonatokat, resveratrolt és C-vitamint tartalmaznak.

DunaCity

Ez egy komplex városrészfejlesztési projekt, amelyben a Quaestornak ötven százalékos tulajdona van. A Nagyvásártelep helyén, a Lágymányosi hídtól délre, a soroksári Duna-ág mentén, mintegy 33 hektáron építenének kereskedelmi központot, a projektben közel 500 000 négyzetméter alapterületű ingatlant húznának fel.

Corv-Invest

A Gát Györggyel és Wolf Lászlóval közös cég a filmiparban dolgozik, hazai gyártásszervezésben, befektetők és forgalmazók felkutatásában, valamint befektetés közvetítésben is részt vesznek. Honlapjukon azt írják, hogy az egyik premier projektjükben a többszörös Oscar-díj jelölt Michael Radford is együtt dolgoztak.

Beach Hotel

A Balaton déli partján 3,14 hektáron terül el egy közvetlen vízparti fejlesztési terület a központi strand mellett. A területen három hotel, egy vendéglátó, szolgáltató, kiszolgáló épület, valamint egy személyzeti épület áll, de ezek műszaki felújításra szorulnak. A Quaestor szerint itt fel lehetne húzni egy külföldi nyugdíjasok ellátására szakosodott idősotthont, vagy szállodát és sportközpontot. Ehhez még befektetőket keresnek.

Hungária Hotel

Ez egy műemlék épület Szeged belvárosában, a Quaestor az épületet felújítva új névvel egy 4 csillagos városi hotelként képzeli el. A szállodaprojekt jogerős építési engedéllyel rendelkezik, műemléki felmérési tervdokumentáció készült.

Kenese Golfközpont

Ez még csak a tervek szintjén golfközpont, jelenleg mindössze egy 139 hektár nagyságú földterület Balatonkenese külterületén. Ebből 48 hektár beépíthető, 90 hektáros részen pedig golfpályát terveznek. Egy 18+9 lyukas, nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas golfpályát szeretnének. A golfpálya mellett villapark és négycsillagos szálloda épülnek élményfürdővel.

Labirintus Üzletház

Az iroda- és kereskedelmi épületegyüttes Eger városközpontjában helyezkedik el. Itt vagy egy egri szolgáltatóházat, vagy egy magán egészségügyi központot húznának fel, egyelőre befektetőt keresnek a projekthez.

Napfény Hotel

Budapest hegyvidéki részén található szálloda, jelenleg nem üzemel, de elég jók az adottságai. Az épületet négy vagy öt csillagos szállodává fejlesztenék, esetleg luxuslakóparkot, vagy klinikát nyitnának a helyén.

Provinicia Hotel

Ettől már inkább szabadulna a Quaestor, jelenleg is árulja az ingatlant. Szentendrén található, 24 szobás, 50 fős étteremmel, melegkonyhával, sörözővel. Az elmúlt években az épület emelt szintű idősek otthonaként, valamint rendelőintézetként működött.

Twins Hotel

Ez Leányfalun van közvetlenül a főút mellett található, szintén eladó. A Twins egy 27 szobás, három csillagos szálloda, de az egyik része eredetileg nagyobb családi háznak épült, ezt később átalakították, az elmúlt években idősek otthonaként funkcionált. Az ingatlan jelenleg üzemen kívül van.

Kispatak lakópark

Sárospatakon található saját tóval. A két darab, háromemeletes épületből álló, 52 lakásos épületegyüttest egy ideje árulja a cégcsoport.

Fácános lakópark

Annyira lakópark, mint amennyire golfpálya a kenesei ingatlan, egyelőre inkább csak egy terület Tatán, ahol aszfaltozott úthálózat van, még lakóházakat kellene hozzá építeni. Eladó ez is.

Füzér utcai társasház,  Kolozsvári utcai társasház

Az ingatlanok Budapest X. kerületében, a kerület központjától néhány száz méterre találhatóak, megvehető midkettő.

Panoráma Üdülőpark

A szárszói magas parton találhatók az alábbi építési telkek, 24 nyaralót lehetne rajta építeni. Már annak, aki megveszi, a Qaestor ezt is az eladó ingatlanjai között jegyzi.

panorama
Fotó: quaestor.hu

Sóskúti Lakópark

Az 50 200 négyzetméter egybefüggő fejlesztési terület Budapesttől 15 percnyi, az M7 autópályától 5 percnyi autóútra van. Egyelőre nincs itt semmi, a Quaestor szerint valami lehetne. Például lakópark. Most, hogy a csoport pénz szűkében van, alighanem minél több mindenen megpróbál majd túladni, erre a sorsra juthat ez a telek is.