Megint csalhattak a hulladékos cégek

2015.03.11. 10:28

Kartellt sejt a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) jó pár nagy hulladékos cégnél. Arra utaló jeleket találtak ugyanis, hogy a Alcufer Kft., a talán ismerősebb Fe-Group Zrt., a Jász-Plasztik Kft., az Észak-dunántúli MÉH Nyersanyag-hasznosító Zrt., az Észak-magyarországi MÉH Nyersanyaghasznosító Zrt., az Akkucity Kft. és a Ventum Kft. 2013 óta felosztotta egymás közt a savas ólom akkumulátorok begyűjtését.

Ha így történt, az sérti az EU-s és még a magyar versenytörvényt is, és komolyan megkárosíthatta az államot, akár milliárdos nagyságrendben. A cégek jó részének nem ez az első hasonló ügye, bár némely fideszesek komoly erőfeszítéseket tettek , hogy végül ne lehessen megbüntetni ezeket a cégeket. Egy kormánypárti törvénymódosításnak köszönhetően ugyanis nem lehet megbüntetni azokat a hulladékos cégeket, amelyek 2012 és 2013 közt kartelleztek. Ugyanis  ezen időszak alatt az iparágban „jellegüknél fogva” egyeztetni kellett az árakat a szerencsés cégeknek.  Az akkor érintett közbeszerzések értéke több mint kétmilliárd forint volt. A mostani vizsgálatoknál csak 2013-tól nézhetik ezeket a cégeket, de ezek szerint azóta is sok a gyanús jel.   

Hasonló történt egyébként a dinnyekartellnél, ahol szintén a versenytörvényt módosították, hogy ne lehessen megbüntetni az állami szervezésű kartell résztvevőit.

A cégeknél előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatokat tartottak a bejelentéssel együtt. Várhatóan fél év múlva, de elvileg legkésőbb másfél és múlva kideríti a GVH, hogy pontosan mi történt, és az törvénytelen volt-e.