Földadó: teljes a káosz

2015.03.16. 08:19

A hét végéig kell a tulajdonosoknak befizetniük a földadót az érintett önkormányzatoknak, a részletek azonban máig nem világosak. Míg az agrártárca szerint csak azokra vethető ki az új teher, akik bérbe adják földjeiket, az önkormányzatok ezt máshogy gondolják, írta a Magyar Nemzet.

A helyi földadó visszavonását javasolja a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége azoknak az önkormányzatoknak, amelyek azt eddig bevezették, úgy vélik, a települések jogszerűen nem vethetnek ki adót a földekre.

A kormányhivatalok azonban eddig nem találtak problémás elemet a helyi földadókban, a rendeletek átmentek az ellenőrzésen. A jogértelmezés nem mindenhol egységes, a gazdálkodók pedig attól tartanak, hogy az önkormányzatok függetlenül attól, hogy valaki gazdálkodik-e a földön vagy bérbe adja, megpróbálják majd behajtani az adót.

Az új adó mértékét a legtöbb helyen úgy állapították meg, hogy egy átlagos, 20-23 aranykoronás földnél hektáronként 6800-6900 forintot jelent, ami a területalapú támogatás 10 százalékát teszi ki. A tulajdonosoknak vasárnapig kell befizetniük a település költségvetésébe a számukra meghatározott összeget.

A behajtással ugyanakkor nehézségekbe ütközhetnek az önkormányzatok. Mikó Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara választott bíróságának elnöke szerint gondot okozhat a földek tulajdonosi hátterének megállapítása, és az aranykoronánkénti adókivetés is aggályos.