Egymilliárdos bírságot kapott az Auchan

2015.03.23. 14:02 Módosítva: 2015.03.23. 14:42

Frissítés: Az Auchan bízik a bíróságban

„Az Auchan Magyarország Kft. ma értesült a Gazdasági Versenyhivatal határozatáról, melynek sem az érvrendszerével, sem pedig a kiszabott, példa nélkülien magas bírságával nem ért egyet. Az Auchan Magyarország Kft. az elmúlt 17 évben, megalakulása óta minden jogszabályt betart, így a kereskedelmi törvényt is. Vállalatunk nem követett el jogsértést, ezért minden rendelkezésre álló jogi eszközt meg fogunk ragadni azért, hogy ezt be is bizonyítsuk, és bízunk a bíróság tisztán látásában” – mondta el Dominique Ducoux, az Auchan Magyarország Kft. vezérigazgatója.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) több mint egymilliárd forintra – pontosan 1 061 300 000 forintra – bírságolta az Auchant, amiért utólagos árkedvezmény-támogatás címén 2006. június 1. és 2014. december 31. között egyoldalúan díjat számított fel beszállítóinak, hogy az áruház árusítsa a termékeiket.

Ez egy gigantikus méretű bírság, aminek a mértékét akkor látjuk jól, ha megnézzük, hogy hogy ment az üzlet az Auchannak az utóbbi pár évben: a Napi.hu cikke szerint az Auchan mérleg szerinti eredménye 2014-ben 12,5 milliárd forintos veszteséget, egy évvel korábban pedig hatmilliárd forintos veszteséget mutatott.

Idén a megemelt élelmiszer-felügyeleti díj komoly terhet jelent a cégnek, és a törvényileg újraszabályozott nyitvatartási idő miatt is könnyen csökkenhet a cég bevétele. A hosszabb távú beruházásaikat pedig az a törvény nehezítheti meg, ami alapján ha  egy nagy árbevételű bolt több mint két évig veszteséges, akkor nem működhet tovább. 

Ehhez képest a milliárdos bírság most még egy komoly pofon az Auchannak.

De mi ez a díj pontosan? A GVH vizsgálata alapján a cég a nem élelmiszer jellegű termékek beszállítóinak mintegy háromnegyedétől egyedi, százalékos mértékű, forgalomtól független díjat kért azért, hogy az érintett vállalkozás bekerülhessen vagy bennmaradhasson az Auchan árukészletében.

A GVH szerint ez főleg azért problémás, mert a díjért cserébe az Auchan nem nyújtott olyan szolgáltatást, ami alapján jogosan elkérhette volna a pénzt.

Így az árkedvezmény-támogatás a nevétől eltérően gyakorlatilag díjként működött.

A kereskedelmi törvény viszont tiltja,hogy egy kereskedő egyoldalúan díjat számítson fel a beszállítóinak, hogy azok a kereskedői beszállító listára, illetve termékeik az áruház által árusított áruk közé kerüljenek.

A GVH a bírság kiszabásakor az Auchan utólagos árkedvezmény-támogatásból elért nettó forgalmából indult ki. A GVH

  • jelentős súlyosító körülményként értékelte, hogy az Auchan azután is alkalmazta a díjat, hogy  a GVH hasonló okok miatt megbírságolta a Spart is 2012-ben
  • Enyhítő körülményként vette figyelembe a GVH, hogy a beszállítók egy része (átlagosan 44 százaléka) nem kiszolgáltatott piaci szereplőnek tekinthető kis- és középvállalkozás volt.