Itt a tanulmány, ami nem is létezik

02
2015.03.23. 12:00

A kormány oldalán bárki számára elérhető a vasárnapi zárva tartásról 2011-ben készített tanulmány, amit azért nem adtak ki múlt héten, mert azt mondták, nem is létezik.

  • A Portfolio.hu még korábban megkereste a Nemzetgazdasági Minisztériumot (NGM), hogy küldje el a boltbezáráshoz kapcsolódó hatástanulmányt. A tárca válaszában azt írta, nem rendelkezik ilyennel, a törvényjavaslatot önálló képviselői indítványként nyújtották be a kereszténydemokrata képviselők.
  • Rétvári Bence kereszténydemokrata politikus, a javaslat egyik kezdeményezője aztán az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy a tárca valóban nem készített hatástanulmányt a 2014-es előterjesztéshez, hanem az eddigi számokat összegezték, és ebből vontak le következtetéseket. A Népszabadság pénteken megjelent cikkében idézett az NGM 2011-ben készült hatástanulmányából, melyet a tárca az akkori szabadvasárnap-kezdeményezéshez készített.
  • Pénteken közleményben reagált a 2011-es hatásvizsgálatról szóló hírekre a Nemzetgazdasági Minisztérium. Kijelentette: nem létezik a vasárnapi pihenőnapról szóló hatástanulmány. Ezután szombaton Glattfelder Béla NGM-államtitkár azt mondta, hogy az egész irattárat felkutatták, mégsem találták meg még a nyomát sem annak a hatástanulmánynak, amire a Népszabadság hivatkozott.
  • Aztán viszont kiderült, hogy 2011-ben az NGM a honlapján elérhető nyilvános adatok szerint 3,2 millió forint értékben rendelt tanulmányt az M.S. Concorde Bt.-től a vasárnapi boltbezárás témájában.

„A Nemzetgazdasági Minisztérium 2011-es külső beszerzései közül csak az M.S. Concord Tanácsadó és Szolgáltató Bt-től megrendelt közvélemény-kutatás foglalkozik a vasárnapi pihenőnappal. A cég 2011 áprilisában készített felmérést a vasárnapi nyitva tartás lakossági megítéléséről a minisztérium megrendelésére. Ebben 800 főt kérdeztek meg vásárlási szokásaikról” – írta most az NGM közleményében, mely kutatási jelentésnek” nevezi a dokumentumot, nem pedig hatásvizsgálatnak.

A dokumentum nem a vasárnapi pihenőnap lehetséges következményeiről szóló hatástanulmány. A Nemzetgazdasági Minisztériumnak továbbra sincs tudomása arról, hogy ebben a témában elemzés született volna a minisztérium megbízásából, írták.

Tény, a kormány oldaláról letölthető tanulmány nem közvetlenül a most életbe lépett korlátozás hatásait vizsgálja, hanem 2011-ben készült, amikor az ötlet egyszer már felvetődött, és amikor a kormány arra jutott, hogy a lehetséges negatív következmények és a lakosság ellenérzései miatt a vasárnapi kötelező pihenőnapot nem érdemes bevezetni.