Menedékházak gyártásába kezd az Ikea

2015.03.26. 17:59

A héten jelentette be az Ikea svéd bútorgyártó-cég, hogy kereskedelmi forgalomba hozzák azokat a speciális mobilházakat, amiket majd menedéktáborokban lehet használni, írja a Verge. A speciális házakat Etiópiában, Libanonban és Irakban tesztelték eddig, a fejlesztést az Ikea az ENSZ-szel közösen végezte.

A Better Shelter nevet kapó építmények akár három évig biztonságos lakhelyet biztosítanak a rászorulóknak, ez hatszor annyi, mint az eddig használt menedékek.

PE411335.0
Fotó: IKEA Foundation

Az arab országokban zajló fegyveres konfliktusok miatt az ENSZ-nek égető szüksége van az új technológiára, mivel csak a szíriai harcoknak köszönhetően négymillió ember maradt fedél nélkül.

Az Ikea menedékházai 17,5 négyzetméteresek, összesen öten tudnak aludni benne. Napenergiával szolgáltatnak áramot a beépített lámpának és USB-csatlakozónak. Mivel Ikea-termékről van szó, nem meglepő, hogy egy ilyen ház elfér egy nagy papírdobozban, és mindössze négy óra felállítani.

PE411592.0
Fotó: IKEA Foundation

A tömeggyártást hamarosan megkezdik. Az ENSZ menedékügyi biztosa már meg is rendelt ezekből a kis épületekből tízezer darabot, amiket az ígéretek szerint már nyáron eljuttatnak a rászorulóknak.