Fitch: lehetséges a görög csőd

2015.03.28. 00:17

Leminősítette Görögország államadós-besorolását pénteken a Fitch Ratings, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy megnőtt a görög szuverén törlesztési csőd kockázata - írja az MTI. A nemzetközi hitelminősítő péntek éjjel Londonban jelentette be, hogy az eddigi B-ről (ami eleve azt jelzi, hogy nem ajánlott befektetés) az annál is rosszabb CCC-re módosította a hosszú futamidejű hazai és külső görög adósságkötelezettségek osztályzatát.

A Fitch Ratings osztályzati módszertanában a CCC besorolás jelentős adóskockázatra és a törlesztési csőd valós lehetőségére utal. A Fitch szerint a piaci hozzáférés hiánya, a hivatalos hitelezőktől várt pénzügyi segítség időbeni folyósításának bizonytalan kilátása, valamint a görög bankszektor feszes likviditási kondíciói szélsőséges mértékű nyomást gyakorolnak a görög költségvetési szféra finanszírozhatóságára.

A Fitch alapesetben nem számít arra, hogy a görög kormány a jelenlegi likviditási szűkösség miatt hátralékba kerülne adósságszolgálati kötelezettségeinek teljesítésével, de ennek megnövekedett kockázatai indokolták a leminősítést.

A hitelminősítő most már csak 0,5 százalékos GDP-bővülést vár az idén a görög gazdaságban, pedig januárban 1,5, decemberben még 2,5 százalékos idei növekedésre számított. Pénteki elemzésében a cég közölte, hogy továbbra is lefelé ható kockázatokat lát. A gazdaságra nehezedő nyomást erősíti a nagyarányú betétkiáramlás a görög bankokból. A Fitch Ratings becslése szerint a görög bankrendszer betétállománya november vége óta 15 százalékkal csökkent.

A hitelminősítő londoni elemzői közölték, hogy bár nem ez az alapesti várakozásuk, látják azonban a kockázatát annak is, hogy a görög kormány végül tőkekorlátozások bevezetésére kényszerül a bankbetétek kiáramlásának megfékezésére.

Eredetileg nem volt benne a Fitch menetrendjében, hogy felülvizsgálja a görög adósosztályzatot. Az EU is előírja, hogy az uniós gazdaságok szuverén besorolásainak felülvizsgálatát a hitelminősítők csak egy előre meghatározott ütemterv alapján végezhetik el. Ettől azonban indokolt esetben el lehet térni. A Fitch Ratings csak május 15-én vizsgálta volna Görögországot, de a folyamatok miatt szükségessé vált a soron kívüli hitelminősítői lépés.

Az egyik legnagyobb citybeli gazdasági elemzőház, a Capital Economics legutóbbi tanulmánya szerint most már 50 százaléknál nagyobb a valószínűsége Görögország távozásának az euróövezetből. A ház szerint a görög eurótagság megszűnésének ideje egyelőre bizonytalan, de az biztos, hogy Görögország jelenlegi gazdasági és pénzügyi helyzete fenntarthatatlan.