Orbán: Csütörtökre derül ki, megvan-e minden közpénz

2015.03.30. 18:01 Módosítva: 2015.03.30. 19:12
Legkésőbb csütörtök reggelre összesítik a minisztériumok, hogy mennyi pénzt fektettek be állami intézményeik brókercégeiknél, és mi lett azokkal. Orbán Viktor a parlamentben elismerte, hogy csak az összesítés után derül ki, hogy megvan-e minden közpénz.

Orbán Viktor a parlamentben az azonnali kérdések órájában több kérdést is kapott a brókerbotrányokról, így lehetősége nyílt beszélni a befektetők kártalanításáról, illetve arról, hogy nem voltak bennfentes információi a Quaestor bedőléséről. 

Megismételte, hogy a Buda-Cash-botrány kirobbanása utána ő utasította a kormánytagokat, hogy tekintsék át, állami intézmények befektettek-e brókercégeknél, és ebben az esetben vegyék ki onnan.

Azt azonban még mindig nem tudjuk, mennyi állami pénzt fektettek be brókercégeknél. 

Ezt az Index is megkérdezte múlt héten, de nem kaptunk eddig választ. Lázár János és Giró-Szász András a múlt heti sajtótájékoztatójukon annyit mondtak, hogy lesz majd erről összesítés, a külügy pénzéről azért tudunk, mert Szijjártó Péter kapcsolt a leggyorsabban.   

Tóth Bertalan: Mi történt 12 nap alatt?

Az MSZP-s Tóth Bertalan kérdésére Orbán most elkottyantotta, hogy "a minisztériumokban zajló, erre vonatkozó adatgyűjtések szerda estére, csütörtök reggelre" érnek véget. Csütörtökön lesz tehát összesítés, hogy mely állami cégeknek, háttérintézményeknek van vagy volt pénzük brókercégeknél. Ekkor derül ki az is:

megvan-e az a pénz, amely fölött őrködnünk kell.

Orbán arról nem beszélt, hogy mi történik, ha kiderül, hogy elúszott valahol közpénz; milyen eljárás indul, és kinek lehet ez a felelőssége. Orbán annyit megnyugtatásként mondott, hogy a külügynél a jelek szerint megvan a pénz rendben.

Orbán válaszolt Tarsoly levelére

Rogán Antalt délután arról a levélről is kérdezték délutáni sajtótájékoztatóján, amelyet a Quaestor-vezető Tarsoly Csaba írt Orbánnak. Rogán válaszában arról beszélt, helyesnek tartja, hogy ha valaki levelet küld, arra válasz is születik, még ha az kétmondatos is, mint az ebben az esetben is történt.

Rogán hétfőn a Népszabadságnak is elismerte, hogy Orbán válaszolt Tarsoly levelére: azt nem mondta el, hogy mit írt, de annyi elárult, hogy „dodonai kétmondatos" választ küldött a miniszterelnök.