Elönthet minket a külföldi tej

2015.03.30. 08:46

Április 1-étől megszűnik az EU-ban a tejkvótarendszer, vagyis az unió már nem szól bele, hogy melyik tagállam mennyi tejet termelhet. A korlátozást még 1984-ben vezették be, hogy ezzel próbálják letörni az árakat leszorító túltermelést Európán belül. Most viszont szabadjára engedik a piacot, amiből a Magyar Nemzet cikke szerint a magyar termelők rosszul is kijöhetnek. Harcz Zoltán, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács ügyvezető igazgatója a lapnak azt nyilatkozta, hogy

a magyar tejipar eddig is a kvóta alatt teljesített,

az unió termelése viszont 4-6 százalékkal emelkedett az elmúlt évben, és még tovább is bővülhet a kvóta nélkül, ez pedig leszoríthatja az árakat.

Harcz szerint viszont a magyar piacon vannak lehetőségek, az alapanyagár nálunk a legolcsóbb, ezért a magyar tejet itthon kellene tartani, míg a magasabb hozzáadott értékű feldolgozott termékeket kellene külföldön eladni. Ehhez viszont még 40-50 milliárd forintnyi fejlesztésre van szükség Magyarországon. Eddig az uniós forrásokból a termelők 70-80 százaléka már fejlesztett, de ebből a nyers tej árát sikerült csak olcsóbbá tenni, a szakértő szerint viszont most már a feldolgozást kell korszerűsíteni.