Csúszik az egészségügy átalakítása

2015.03.31. 14:07 Módosítva: 2015.03.31. 14:07

Csak április 8-án kerül a kormány elé az egészségügy átalakításáról szóló javaslatcsomag, pedig a megújult rendszernek már áprilistól működnie kellene – írja a Népszabadság.

Zombor Gábor szakállamtitkár csomagjának része az egészségügyben dolgozók béremelése (és ennek részeként az orvosok röghöz kötése), a februárban lezajlott megyei kapacitásalku alapján kialakuló új struktúra, valamint az új fővárosi kórház megépítéséről szóló előterjesztés.

Az elkészült javaslatok megvalósításában szűkíti a mozgásteret, hogy Orbán Viktor korábban leszögezte, ebben a ciklusban nem lesz járulékemelés, bár az egészségkárosító termékekre kivetett adókból befolyhat némi extra.

Zombori már többször elmondta, hogy április 1-jétől új rendben működnek majd a kórházak, Népszabadság viszont megszerzett egy dokumentumot, ami szerint

a nagy újítás mindössze abból áll, hogy a megyei kapacitáselosztó bizottságokat kettészedik.

Az egyik osztja majd el a pénzt, a másik pedig arra figyel, hogy a kórházak ne adósodjanak el. Hogy min lehet majd takarékoskodni, azt viszont nem tudni, mert a párhuzamosságok megszüntetése, a kapacitások lefaragása nem történt meg április elsejéig.

A lap úgy tudja, a kormány mintegy

100 milliárd forintból akarja rendezni az orvosok és a szakdolgozók jövedelmét 2019-ig.

A kormányzat a szakorvosi ösztöndíjrendszerből kilépőknek többlépcsős bérrendezést javasol, hogy jövedelmük ne csökkenjen, ezért viszont cserébe az érintetteknek vállalniuk kellene, hogy nem mennek külföldre dolgozni.

Ugyanebben a javaslatban van szó az új budapesti kórház megépítéséről is, amiről már korábban döntött a Fidesz.