Hatéves mélyponton a cukor ára

2015.04.06. 08:41

Az utóbbi hetekben heves esőzések voltak Brazíliában, ennek hatására több cukornád teremhet, és ez lenyomta a cukor világpiaci árát, rácáfolva a februári elemzői várakozásokra - mondta Juhász Gergely, a nemesfém-forgalmazással és árupiaci befektetésekkel foglalkozó Conclude Befektetési Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek. A  második legnagyobb cukortermelő államban, Indiában, a cukornád hatósági felvásárlási árának emelése ösztönözheti a gyártást.

Brazília és India termelési többlete bőven ellensúlyozhatja, hogy Kínában, a világ harmadik legnagyobb cukortermelőjénél csökkent a termőterület és terméshozam.

A nyerscukorért a New York-i határidős tőzsdéken, májusi szállításra fontonként (1 font=45,35 dekagramm) már csak 12 dollárcentet kell fizetni, szemben a február eleji 15 centtel. Ilyen olcsó utoljára 2009 januárjában volt az édesítő.

Juhász Gergely hozzáfűzte: az áresést alapvetően az idézte elő, hogy a világ cukorkínálata a következő, 2015. október 1-jétől 2016. szeptember 30-áig tartó szezonban kevésbé marad majd el a kereslettől, mint ahogy arra a piac korábban számított. A mintegy 179 millió tonnás éves globális termelésnél a vásárlói igények mindössze 2 millió tonnával lehetnek nagyobbak, szemben a korábban 5 millió tonnásra becsült többletkereslettel.

Benzin helyett is jó

Az is ösztönzően hathat a cukortermelésre, hogy a brazil fizetőeszköz, a reál az év eleje óta 18 százalékkal leértékelődött az amerikai dollárral szemben. Ez azért tette a cukor termelését kifizetődőbbé, szemben az etanollal, mert a cukrot exportra termelik, az etanolt pedig inkább otthon használják fel - fejtette ki Juhász Gergely.

A világpiaci árak esése miatt a cukor Magyarországon februárban átlagban 22 százalékkal került kevesebbe az egy évvel korábbinál, egy kilogramm kristálycukor átlagos fogyasztói ára 185 forint volt, szemben az egy évvel korábbi 238 forinttal. A kristálycukor kilójáért már csaknem feleannyit kell fizetni, mint a válság 2008 őszi kitörése utáni tetőpontján, 2011 márciusában - jelezte a vezérigazgató.