Egymilliárd forinttal húzta le ügyfeleit egy OTP-s bankár

2015.04.08. 07:13 Módosítva: 2015.04.08. 08:45
Egymilliárd forint körüli összegben emelt le ügyfelei számlájáról pénzt az OTP egyik bankára – tudta meg az Index. A bankár éveken át sikkasztott, és miután idén lebukott, az ügyfeleket az OTP kártalanította.

Különösen jelentős értékre elkövetett sikkasztással gyanúsítja a rendőrség K. Zsoltot. Az Index úgy tudja, az OTP privát bankáraként dolgozó férfit idén a pénzintézetből vitték el bilincsben még aznap, hogy kiderült:

megcsapolta pár dúsgazdag ügyfél bankszámláját.

Információnk szerint K. Zsolt összesen egymilliárd forint körüli összeget nyúlt le így, a károsultak száma tíznél kevesebb. Az egyik ügyféltől például százmillió forintot lopott.  

K. Zsolt meglehetősen primitív módszerrel kopasztotta meg az ügyfeleit: papírokat, aláírásokat hamisított. A férfi idén bukott le, és még aznap őrizetbe vették, hogy a pénzintézet észrevette az egyébként már évek óta tartó lopást. Az üggyel jelenleg a Nemzeti Nyomozó Iroda foglalkozik, jelenleg is folynak a tanúkihallgatások. K. Zsolt a rendőrségi vallomásában állítólag azt mondta, az elsikkasztott pénzek jelentős részét az évek során magára költötte.

A megkárosított ügyfelekkel titoktartási nyilatkozatot íratott alá az OTP, de úgy tudjuk, mostanra már mindegyiküket kártalanította a félretett tartalékából. Az eset az OTP eredményét nem érinti. Ha K. Zsoltot bűnösnek találja a bíróság, akkor akár 10 évre is börtönbe kerülhet. 

Megkerestük az ügyben a Nemzeti Nyomozó Irodát, ahol közölték: adatvédelmi okokból nem tudnak tájékoztatást adni. Az OTP annyit közölt, hogy egy belső vizsgálaton bukott ki a csalássorozat, és a bank haladéktalanul büntetőfeljelentést tett az elkövetővel szemben

Legutóbb 2011-ben került nyilvánosságra egy hasonlóan nagy horderejű banki sikkasztás, aminek magyar szála is volt: az osztrák Oberbank egyik alkalmazottja nyúlt le ügyfeleitől több mint 8 millió eurót 2008 és 2010 között. A módszere hasonló volt, mint most K. Zsolté: meghamisította az ügyfelek aláírásait, és látszólagos átutalásokat hajtott végre titkos számlákra, de a pénzt valójában eltette. Pontosabban a pénz egy magyarországi céghez került, amelynek a tolvaj és egy magyar férfi volt a közös tulajdonosa.