Mészáros Lőrinc tovább terjeszkedik

D KOS20141118044
2015.04.09. 11:25

A Körösaszfalt Zrt. tulajdonába került Magyar Építő Zrt.-nél Tolnay Tibort az a Máté Nyiri Péter váltja a vezérigazgatói székben, aki 2009 óta a Mészáros és Mészáros Kft. főmérnöke és műszaki vezetője, írta a Napi.hu.

Mint arról a lap korábban beszámolt, az építőipar tulajdonosi átrendeződésének újabb lépéseként az egyik legpatinásabb cégként számon tartott Magyar Építő Zrt. is tulajdonost váltott: új, minősített többségi részvényese lett a gyorsan nagyra nőtt Duna Aszfalt cégcsoporthoz tartozó Körösaszfalt Zrt. A tiszakécskei Körösaszfalt Zrt. tulajdonosa az egyre nagyobb útépítési megrendelésekhez jutó, tiszakécskei Duna Aszfalt Kft. és annak társtulajdonosa, Szíjj László - derül ki a Céginfo.hu adataiból.

A Napi.hu információi szerint a Körösaszfalt új vezérigazgatója a bicskei Pálffy Balázs, aki a felcsúti polgármester és milliárdos nagyvállalkozó Mészáros Lőrinc jövendőbeli veje. A legújabb hírek szerint a Magyar Építő vezérigazgatója várhatóan a temesvári műszaki egyetemen diplomázott Máté Nyiri Péter lesz, aki 2009 óta főmérnöke és műszaki vezetője a Mészáros és Mészáros Kft.-nek.

Korábbi, szakmai berkekből származó hírek arról szóltak, hogy a Magyar Építőt közvetlenül a Mészáros és Mészáros Kft. venné meg, de ezt a Magyar Építő cáfolta. A Gazdasági Versenyhivatal honlapja szerint a Duna Aszfalt tulajdonában lévő Kőrösaszfalt februárban kezdeményezte a Magyar Építő megvásárlásának (a két cég egyesülésének) engedélyezését.

A dokumentum szerint a koncentráció lényege, hogy a Duna Aszfalt és érdekeltségei terjeszkedjenek, azaz megjelenjenek a magasépítési piacon is, mint generálkivitelező. Az állami vállalat átalakulásával a kilencvenes évek elejétől piacon lévő Magyar Építő Zrt. tulajdonosa az Érték Befektető Kft., amely Tolnay Tibor korábbi elnök-vezérigazgató többségi érdekeltsége. A társaság nettó árbevétele 2010-ben elérte a 16,6 milliárd forintot, ez azóta csökkent, de végig eredményesen működött, 2013-ban bevétele 5,6 milliárdot tett ki, az adózott eredménye 558 millió forint volt - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A cég jelenleg 100 dolgozót foglalkoztat.