Tulajdonost cserél az egyik legnagyobb építőipari cég

2015.04.10. 22:26
Peresztegi Imre ZÁÉV-vezérigazgató
Peresztegi Imre ZÁÉV-vezérigazgató
Fotó: Varga György

A Market Építő Zrt. és a Magyar Építő Zrt. után Magyarország egyik legjelentősebb építőipari kivitelező nagyvállalata, a ZÁÉV Zrt. is gazdát cserélt, tudta meg a  Napi.hu . A 65 éve tevékenykedő, zalaegerszegi székhelyű társaság tulajdonosváltását megerősítette a Napi.hu-nak Peresztegi Imre ZÁÉV-vezérigazgató.

Tájékoztatása szerint a részvények többségét birtokló tulajdonosok értékesítették részvényeiket egy nemrég alakult vagyonkezelő cégnek, amelyet - az építőiparban is érdekelt - magyar magánszemélyek alapítottak. Hogy mely társaság a vevő, azt az értékesítés lezárásáig nem kívánta elárulni a vezérigazgató, a folyamat várhatóan a félév végéig lezárul.

A magasépítési fővállalkozóként és generálkivitelezőként is működő, de közműépítésekben és műemléki felújításokban is reszt vevő ZÁÉV Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt. sikeresen működik, állandó szereplője az állami és a dunántúli önkormányzati közbeszerzéseknek. A nettó árbevétele 2010-ben még 21,3 milliárd forint volt, azóta 10-12 milliárdos éves forgalmat produkált, az adózott eredménye 334 millióról 2013-ra 32 millióra csökkent. A társaság 2014-re korábban 13 milliárdos nettó árbevételt várt.

A lap információi szerint tulajdonosváltás történt a Duna-Épszer Zrt.-nél és a Főber Zrt.-nél is. A ZÁÉV részt vett többek között a Nemzeti Színház és a szombathelyi ppp-börtön építésében, a kaposvári városközpont rehabilitációjában és számos fürdő, oktatási, kollégiumi és egészségügyi épület kivitelezésében - ilyen munkái a közbeszerzési tájékoztatók alapján folyamatosan vannak. A közelmúltban nettó 2,4 milliárdos megbízást kapott a MÁV Zrt.-től vasútállomások korszerűsítésére. A ZÁÉV tulajdonosai közvetve magyar magánszemélyek. A cégcsoporthoz több vállalkozás tartozik, köztük hat főbb társaság, amelyek betongyártással, építőanyag kereskedéssel, építőipari kivitelezéssel, ingatlanforgalmazással, épületvillamossági és szerelő tevékenységgel foglalkoznak.