Másfél milliárdból mentik a szombathelyi ruhagyárat

2015.04.16. 16:34

Másfél milliárd forintot kapott a kormánytól Szombathely önkormányzata, hogy abból kimentse a 600 embernek munkát adó Styl ruhagyárat – írja a Vas Népe. A gyár még 2005-ben vált fizetésképtelenné, a felszámoló pedig azóta nem tudta értékesíteni a céget. A kormány viszont már 2014 decemberében megígérte, pontosabban Hende Csaba honvédelmi miniszter, a város országgyűlési képviselője kilobbizta, hogy a kormány adjon támogatást az önkormányzatnak, ami ezzel tulajdonrészt szerezhetne a gyárban.

Ez most meg is történt, az önkormányzat számlájára egész pontosan 1,47 milliárd forint érkezett.

A városi közgyűlés egy olyan javaslatot tárgyal, ami alapján az önkormányzat támogatási szerződést írna alá a Styllel, ami alapján az önkormányzat 25 százalékos tulajdonossá válna, a cég pedig vállalná, hogy három évig nem lesz, és az után is legfeljebb az önkormányzat engedélyével lehetne csoportos létszámleépítés.

A Vas Népe úgy tudja: a garanciák között szerepelne az is, hogy a minősített döntésekben a városnak vétójoga lenne, valamint a cég tulajdonosai pótbefizetésre nem lennének kötelezhetők. Ez azt hárítaná el, hogy egy piaci befektető további tőkeemelésekkel, (amire az önkormányzatnak esetleg nem lenne pénze) fokozatosan kiszorítsa Szombathelyet a vállalkozásból.