A legkorruptabbak között vagyunk, ha EU-s pénzről van szó

000 Par1815609
2015.04.17. 17:16

Szerdán derül ki, hogy az Európai Bizottság szerint nem volt minden rendben az uniós pályázatok győzteseinek kiválasztásával, amiért most büntetést kell fizetnie a magyar államnak. Persze igazából valószínűleg mindenki sejti, hogy az uniós pénzek kiosztása és úgy általában az állami pályázatok győzteseinek kiválasztása nem a legtisztább dolog.

Ismerjük azokat a már-már unalomig ismételgetett anekdotákat az uniós projektekről, amik inkább szolgálták az eredeti tőkefelhalmozást, mint az értelmes és hosszú távú fejlesztést, mint a milliókért felhúzott párméteres kilátó, a pici dombokat összekötő völgyhíd, és ilyenek. 

No de ezek csak sztorik, ebből nem szabadna következtetést levonni, arra van a tudományos vizsgálat. Az EU-s és állami pénzek kiosztásával sajnos ez is azt hozza ki, hogy Magyarországon baromi korrupt a rendszer.

A Korrupciókutató Központ Budapest (CRCB) kutatásai szerint ugyanis

az EU-s projektek és a hazai finanszírozású közbeszerzések lebonyolításában is Magyarországon az egyik legmagasabb a korrupciós kockázat Európában.

Nem vagyunk persze egyedül az élbolyban, a legmagasabb korrupciós kockázatú ország címért Magyarország Romániával, Csehországgal és Olaszországgal versenyzünk, de ettől nem lesz sokkal jobb a helyzet. A kutatóközpont nemzetközi összehasonlítása szerint az spektrum másik végén Svédország, Írország és Nagy-Britannia szerepel.

Érdekesség, hogy Európában általában az EU-s finanszírozású projekteknél nagyobb eséllyel szaladhatunk bele korrupcióba, mint a hazai pénzt kiosztó programoknál, Magyarországon viszont a CRCB számításai szerint

a kizárólag saját magyar forrásokat felhasználó közbeszerzések korrupciós kockázatai kicsivel magasabbak, mint az EU támogatásokat is felhasználóké.

Szóval a magyar állami pénzek elköltésében feltehetően még erősebben és gyakrabban jelentkezett és jelentkezik a korrupció, mint azoknál a projekteknél, amelyeket az EU nemrégiben kifogásolt.

A közbeszerzési korrupció csökkentéséhez a kutatóközpont szerint az kell, hogy az állami intézmények átláthatóan, az integritás elve mellett működjenek.

Ha a joguralom (rule of law) elve nem érvényesül, akkor ez a korrupció felerősödésén keresztül nyilvánvaló azonnali anyagi veszteségeket eredményez a társadalom, azaz minden állampolgár számára.

- írja közleményében a CRCB. Úgyhogy bár a kormányzat nagyon hangsúlyozza, hogy 2014-ben átalakították a pályázati és pénzosztási rendszert, valószínűleg ennél mélyebben, a jogállam és az általános működés szintjén kellene változni ahhoz, hogy később ne találjon olyan gázos eseteket az Európai Bizottság, mint amikor legutóbb beugrottak ellenőrizni.