2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália

Borkai Zsolt: Lázár János valótlant állít

2015.04.23. 20:05

Rendkívüli sajtótájékoztatón utasította vissza Győr fideszes polgármestere, Borkai Zsolt Lázár János csütörtöki állításait. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfo-tájékoztatón azt mondta, hogy 24 önkormányzatnak összesen 10,8 milliárd forintnyi befektetett pénze volt a brókerbotrányokban érintett cégekben, és például Győrnek nem állampapírjai, hanem Quaestor-részvényei ragadtak bent.

Ez azért volt érdekes kijelentés, mert a győri városvezetés folyamatosan határozottan tagadta, hogy Quaestor kötvényei lettek volna, és a polgármester határozottan azt nyilatkozta, hogy csak állampapírokat tartottak a szintén győri Tarsoly Csaba cégénél egymilliárd forint értékben.

Borkai Zsolt eléggé fel is húzta magát Lázár szavain, és kikérte magának, hogy "egy miniszter hazugsággal vádolja" Győrt és annak polgármesterét.

Borkai azt mondta,

miniszter úr tájékozatlan, és a tájékozatlanságából fakadóan valótlant állított.

A polgármester jogi felelőssége tudatában kijelentette, hogy Győrnek nem volt és nincs a Quaestornál kötvénye. Ami van, az az OTP-nél kamatozik.

Borkai ezután dokumentumokkal igazolta a szavait. Bemutatta a Quaestorral kötött adás-vételi szerződést, amelyen szerepel, hogy milyen értékpapírokat fektetett be Győr. Ezután pedig az Államadósságkezelő Központ honlapján szereplő adatokkal hasonlította össze, ami igazolja, hogy állampapírok voltak a befektetett papírok. A harmadik dokumentum a Keler igazolása, amelyet április 3-án egyszer már bemutattak.

Borkai Zsolt kijelentette: nem érti, miként lehet az, hogy Lázár János „tájékozatlanságából fakadóan, vagy bármi mástól vezérelve” valótlanságot állít, amellyel a város 130 ezer lakosát, a város vezetését és személyesen őt "negatív helyzetbe hozza”.

Azt, hogy kinek van igaza, egyelőre nem tudjuk, de érdekes eltérés, hogy míg Borkai Zsolt 824 millió 570 ezer forintnyi kötvényről beszélt, addig a Miniszterelnökség szerint 1 milliárd 4 és fél millió forintja ragadt bent Győrnek a brókercégnél. Az eltérés tehát majdnem 180 millió forint. Az nem derült ki, ez a pénz milyen papírban volt.